Rovana Plumb: Acordul de mediu acordat exploatării de aur de la Certej este total ilegal
‘Am semnat Ordinul prin care am cerut Comisiei de Disciplină să facă cercetarea administrativă în ceea ce-i priveşte pe toţi cei care, din partea Ministerului Mediului sau ai Agenţiei Regionale de Mediu, au făcut parte din echipa care a condus la eliberarea acestui acord de mediu, un acord total ilegal şi care nu respectă niciuna dintre prevederile despre am discutat astăzi. Vreau să-l asigur pe domnul comisar /Janez Potcnik, comisarul european pentru mediu, n.r./, dar în special pe cetăţenii României, că vom respecta normele şi reglementările europene, politicile europene, în beneficiul cetăţenilor şi al comunităţilor locale’, a afirmat ministrul Mediului.
Oficialul a adăugat că, la începutul săptămânii viitoare, va fi depusă la Curtea de Apel o solicitare de anulare a acordului de mediu eliberat pentru mina Certej.
‘Vom depune marţi la Curtea de Apel, în baza legislaţiei în vigoare, solicitarea de anulare a acordului de mediu eliberat de către Agenţia Regională de Mediu Timişoara pentru mina Certej. Vreau să vă spun că am discutat şi cu autorităţile locale din judeţul Hunedoara, precum şi cu compania şi i-am înştiinţat de încălcările făcute de către Agenţia Regională de Mediu în ceea ce priveşte legislaţia din România privind eliberarea unui acord de mediu. Practic, s-au încălcat două Directive europene, o Convenţie Internaţională şi alte două Regulamente europene. Toate detaliile vi le voi prezenta în conferinţa de presă de marţi’, a spus Rovana Plumb.
Premierul Victor Ponta i-a cerut, miercuri, în şedinţa de Guvern, ministrului mediului, să prezinte situaţia referitoare la exploatarea minereului aurifer de la Certej (Hunedoara) şi a acuzat PDL că nu a respectat reglementările vizând protecţia mediului.
Cu o zi înainte, ministrul Mediului şi Pădurilor a solicitat Gărzii Naţionale de Mediu şi Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului verificarea, în regim urgenţă, a acordului de mediu pentru proiectul de la Certej, judeţul Hunedoara. De asemenea, oficialul a cerut conducerii Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului demiterea directorului executiv al Agenţiei Regionale pentru Protecţia Mediului Timişoara pentru că nu a informat autoritatea de mediu în legătură cu emiterea acordului de mediu pentru acest proiect, având în vedere că este vorba de un obiectiv de interes naţional şi internaţional.
Compania canadiană Eldorado Gold Corporation a obţinut avizul de mediu pentru exploatarea auriferă din comuna hunedoreană Certeju de Sus, dar mai multe organizaţii de mediu contestă acest fapt apreciind că tehnologia de prelucrare, în care se folosesc cianurile, este riscantă pentru mediul înconjurător.
Pe de altă parte, reprezentanţii companiei Deva Gold, parte a Eldorado Gold Corporation, au explicat, la începutul acestei luni, că folosirea cianurilor se va limita la concentratul aurifer, care reprezintă 10% din totalul minereului exploatat în cariera de la Certej. Directorul Deva Gold, Nicolae Stanca, a declarat că tehnologia este performantă şi că prelucrarea cu cianuri se va face în cadrul unui circuit închis, fiind exclusă în cazul lucrului în flotaţie. Potrivit acestuia, nămolul rezultat în urma prelucrării concentratului aurifer are o concentraţie de cianură de trei ori mai mică decât prevăd normele Uniunii Europene şi cele ale companiei Apele Române.
Exploatarea minereului aurifer se va face în carieră deschisă, la suprafaţă, pe o perioadă de 16 ani, urmând ca la final să fie executate şi lucrări de închidere care vor dura alţi patru ani. Se estimează că vor fi create circa 800 de locuri de muncă în faza de pregătire, urmând ca apoi numărul acestora să se stabilizeze la circa 500-550.
Valoarea investiţiei de la exploatarea minieră Certej se ridică la 200 de milioane de euro. Producţia preconizată este de 32 de milioane de tone de minereu aurifer, cu un conţinut mediu de aur estimat la 2,1 g/tonă