„Prin noul proiect, statul a impus o garanţie de mediu dublă, de la 76 de milioane dolari la 146 de mililoane de dolari. Garanţia va acoperi închiderea şi reabilitarea ecologică a minei la standarde de mediu”, a spus Rovana Plumb.
Ea a precizat că statul a impus şi garanţii suplimentare pentru situaţiile de accident, de 25 milioane de dolari.
„Garanţia financiară de mediu acoperă închiderea minei, reabilitarea ecologică, monitorizarea post-închidere. Suma este fixă şi se depune într-un cont la dispoziţia statului român pe toată perioada exploatării. Operaţiunea de închidere şi ecologizare se face treptat, nu se procedează la exploatarea pe tot perimetrul deodată, ci se începe pe o zonă, se închide, se reabilitează, apoi se deschide altă carieră”, a spus Rovana Plumb.
Rovana Plumb a spus că garanţiile financiare se vor constitui înainte de începerea exploatării şi vor fi valabile pe toată perioada exploatării.
Potrivit ministrului Mediului, ministerul pe care îl gestionează a acţionat ca reprezentant al statului român şi s-a asigurat că, indiferent de operatorul care va acţiona în România, mediul va fi respectat.
Rovana Plumb a precizat că ministerul a respins proiectul vechi, a impus noi garanţii de mediu cerute de legislaţia europeană şi de România şi nu a acordat nici o derogare de la legislaţia în vigoare.
„Ministerul a cerut garanţii financiare de mediu, a impus condiţii şi standarde de mediu astfel încât să nu existe prejudicii nici la nivelul cetăţenilor, nici la nivelul mediului. Am preluat cele mai bune practici din statele membre UE, ne-am consultat cu Finlanda şi Suedia. Din punct de vedere tehnic, ministerul a reuşit să impună garanţii financiare de mediu şi toate standardele de mediu la nivel european, internaţional, poziţia noastră fiind de apărător al statului, al legilor în vigoare, în interesul cetăţenilor”, a spus Rovana Plumb.