Rovana Plumb: Egalizarea vârstei de pensionare a femeilor şi bărbaţilor până în 2035, nu mai devreme
„În Strategia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă 2013-2020, nu se pune problema egalizării vârstei de pensionare la 65 de ani în 2015. Nicăieri în textul strategiei nu se aminteşte o astfel de acţiune asociată cu un asemenea termen. Deşi Uniunea Europeană a recomandat ca egalizarea vârstei de pensionare între femei şi bărbaţi să se realizeze mai rapid, ministrul Muncii a negociat ca acest lucru să aibă loc până în 2035, pentru ca România să se poată pregăti pentru o astfel de măsură”, a declarat Rovana Plumb, potrivit unui comunicat remis AGERPRES.
Ea a precizat că Guvernul nu a luat niciodată în calcul o asemenea decizie, pentru care în România nu există acum condiţii adecvate.
„Este o idee fixă a PDL, care şi astăzi o susţine cu aceeaşi ardoare, deşi aplicarea sa ar fi absurdă în prezent. Inclusiv în 2009-2010, când guvernarea PDL ar fi vrut egalizarea rapidă a vârstei de pensionare, m-am pronunţat împotriva unei asemenea măsuri pentru că România nu era pregătită. Nici acum România nu este încă pregătită, tocmai de aceea Guvernul a insistat în discuţiile cu Comisia Europeană ca măsura să fie planificată pentru orizontul de timp 2035. În perioada care urmează, vom susţine politicile necesare pentru ca o astfel de decizie să poată fi aplicată într-un climat social potrivit. Printre măsurile necesare şi pe care le vom susţine se numără: politici pentru reducerea diferenţelor de gen în salarizare; politici publice sau măsuri proactive de reîncadrare pe piaţa muncii a femeilor cu vârste cuprinse între 50 şi 65 de ani; sprijinirea dezvoltării antreprenoriatului în rândul femeilor; dezvoltarea infrastructurii pentru a asigura facilităţi de îngrijire a copiilor în toate comunităţile şi accesul la acest tip de servicii; dezvoltarea serviciilor de îngrijire, precum şi facilitarea accesului persoanelor dependente la servicii de îngrijire”, a mai afirmat Rovana Plumb.
Ea a susţinut că aceste măsuri fac parte din planurile Guvernului actual, iar majoritatea sunt prevăzute deja în Strategia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă 2013-2020, aflată în dezbatere publică.
„Noi nu facem ca PDL – să propunem egalizarea peste noapte a vârstei de pensionare la 65 de ani fără să ne gândim la consecinţe, la impact, la cât rău ar putea face o astfel de măsură introdusă din senin; dimpotrivă: mai întâi începem să construim treptat toate politicile şi măsurile necesare pentru ca societatea să se poată adapta cât mai bine, iar Uniunea Europeană va înţelege şi va respecta punctul nostru de vedere”, a mai spus vicepreşedintele PSD.