„Este o poluare foarte mare, care provine de la cele 18 halde de steril neecologizate, de la două cariere în care se acumulează în permanenţă gaze, de la 14 de kilometri de galerii în care există concentraţii foarte mari de substanţe nocive. Există, de asemenea, o distanţă de 4 de kilometri în bazinul hidrografic în care apele acide au o concentraţie de 100 de ori mai mare decât limita admisă. Mai există o suprafaţă de 235 de hectare de vegetaţie distrusă ca urmare a exploatărilor care au fost făcute până acum şi avem obligaţia de a găsi soluţii pentru ca această poluare să înceteze”, a arătat Plumb.
Ea şi-a declarat regretul că nimeni dintre decidenţii politici nu au avut curajul „să scoată acest proiect din sertare” şi să îl lanseze în dezbatere publică, indiferent care ar fi fost decizia.
„Opinia publică trebuia să fie informată, trebuia să aibă loc dezbateri publice. Mă bucur că avem un premier curajos şi că avem un Guvern curajos, care a decis să transmită acest proiect, spre dezbatere, în Parlament”, a opinat ministrul Mediului.
Ea a spus că în prezent la Roşia Montană este „o adevărată bombă ecologică”.