„Lucrăm la o lege privind importul şi transferul de deşeuri, pentru ca România să nu mai fie transformată în groapă de gunoi, să nu mai permitem importul de deşeuri. Anual în România rezultă 5 milioane de tone de deşeuri menajere, cantitate care trebuie redusă. Avem un obiectiv prioritar ca până în anul 2020 să înjumătăţim această cantitate, printr-un proiect iniţiat în colaborare cu Ministerul Agriculturii’, a spus Rovana Plumb, într-o conferinţă cu tema ‘Viitorul Mediului’.
Potrivit preşedintelui patronatului din industria cimentului – CIROM, Mihai Rohan, industria cimentului a procesat, în perioada 2004 – 2012, un milion de tone de deşeuri, adică echivalentul deşeurilor municipale generate într-un an de 10 oraşe cu peste 250.000 de locuitori.
Participanţii la conferinţă discută despre despre priorităţile de mediu în 2013, proiectele speciale ‘Delta Văcăreşti’, ‘Viitorul e Azi’, ‘Mănâncă, Gândeşte, Economiseşte’.
De asemenea, sunt abordate subiecte privind impactul asupra mediului a proiectelor şi programelor aflate în derulare, eforturile companiilor din industria cimentului pentru protejarea mediului înconjurător, ambalajele reciclabile şi deşeurile de ambalaje, alinierea cu statele membre UE, rolul companiilor, municipalităţilor şi al cetăţenilor în colectarea selectivă.