‘Pe perioada 2014-2023, România are la dispoziţie o alocare financiară totală de 42,3 miliarde de euro fonduri europene. România a beneficiat până în prezent de 46,7 miliarde de euro fonduri europene, din care 9,7 miliarde de euro în exerciţiul financiar actual, 2014-2020. Conform Comisiei de Prognoză, în perioada 2008-2016, impactul fondurilor europene asupra dezvoltării României a fost incontestabil. Astfel, PIB real cumulat la finele acestui interval a fost cu 13,6% mai mare decât ar fi fost în absenţa acestor fonduri. Volumul total al consumului privat a depăşit cu 22,2% nivelul estimat, corespunzător ipotezei în care nu ar fi fost implementate fonduri europene’, a explicat Plumb.
Ea a precizat că în 2017, când PSD a preluat guvernarea, în afară de sumele de prefinanţare virate de Comisia Europeană, niciun euro nu fusese solicitat la rambursare.
‘Afirmaţia din textul moţiunii PMP-PNL privind sumele derizorii sau cea privind neînceperea implementării proiectelor poate s-ar fi potrivit dacă ar fi fost făcută în anul 2016, când sub ochii tuturor s-au derulat sute de zile de discuţii sterile, desene frumoase şi rezultate zero. În ianuarie, 2017, când am preluat guvernarea, în afară de sumele de prefinanţare virate de Comisia Europeană, niciun euro nu fusese solicitat la rambursare. Ar fi trebuit să vă întrebaţi de ce, răspunsul este însă simplu: contractele de finanţare cu beneficiari erau inexistente, implementarea lipsea cu desăvârşire iar sistemul de management şi control nu era acreditat’, a afirmat Plumb.
Ministrul Fondurilor Europene a mai precizat că, în conformitate cu datele furnizate de Comisia Europeană, rata de absorbţie a fondurilor structurale şi de investiţii este de 16%, faţă de media europeană de 18%.
‘România depăşeşte state membre ale UE cu experienţă de zeci de ani în atragerea de fonduri europene nerambursabile. Au fost deschise apeluri în valoare de 22,5 miliarde de euro, adică 80% din alocarea totală aferentă politicii de coeziune. Această sumă înseamnă linii de finanţare pentru creare de noi locuri de muncă, creşterea ratei de ocupare, competitivitate, forţă de muncă calificată, servicii de prevenire a îmbolnăvirii pentru sănătatea cetăţenilor, servicii de utilitate publică – apă şi canalizare, îmbunătăţirea cunoştinţelor, o viaţă digitală, dezvoltarea mediului de afaceri, dezvoltarea regională, investiţii în mediu, investiţii în infrastructura de transport – toate acestea reprezintă investiţii în societatea noastră, în dezvoltarea României, investiţii plecând de la capitalul uman şi până la infrastructura de transport’, a menţionat Plumb.
Potrivit ministrului, pentru toate cele menţionate au fost semnate contracte de finanţare în valoare de 11,2 miliarde de euro.
‘Avem în acest moment în evaluare alte proiecte în valoare de 2 miliarde de euro şi în contractare tot 2 miliarde de euro’, a adăugat Plumb.