‘Pentru perioada de programare 2014 – 2020, Politica de coeziune aduce pentru România o sursă de finanţare de 3 miliarde de euro, şi care ne fac să ne respectăm angajamentele faţă de Uniunea Europeană, iar ca şi guvernanţi, faţă de cetăţenii noştri. Finanţarea europeană din sectorul de apă urmăreşte principiul regionalizării a sectorului de apă, iar România oferă un exemplu de bune practici în acest moment. Avem în pregătire, la ora actuală, 43 de proiecte noi de infrastructură de apă şi apă uzată, la care se adaugă 23 de proiecte fazate, ce însumează în total 6 miliarde de euro, pentru a le finanţa. Primele proiecte vor fi aprobate şi transmise Comisiei Europene în cursul acestei luni, pentru actuala perioadă de finanţare. Un exemplu de bună practică, pentru că România trebuie să continue să-şi respecte angajamentele faţă de parteneri’, a spus Plumb.
Potrivit ministrului delegat pentru Fonduri Europene, Politica de Coeziune existentă la nivelul Uniunii Europene trebuie să continue şi după anul 2020, în acest mod putând fi recuperate decalajele de dezvoltare existente între state şi regiuni.
‘Datorită conlucrării pe care am avut-o toţi, indiferent de tot ceea ce înseamnă companii de apă, de cei care lucrează pentru a asigura cetăţenilor din România accesul la apă potabilă, pentru colectarea apei uzate, că vorbim despre partenerii noştri din Uniunea Europeană, toţi avem un singur obiectiv, acela de a le face viaţa mai bună cetăţenilor noştri. Împărţirea responsabilităţii şi schimburile de experienţă aduc plus valoare în acest domeniu. Politica de Coeziune este una pe care avem obligaţia de a continua şi după anul 2020. Trebuie să rămână principala forţă politică pentru a recupera decalajele dintre zonele dezvoltate şi cele mai puţin dezvoltate. România a avansat , datorită celor care lucrează în sectorul de apă şi apă uzată şi a modului în care am reuşit să colaborăm. Politica de Coeziune reprezintă o principală sursă de finanţare în ceea ce priveşte acest sector atât de important’, a subliniat Rovana Plumb.
Conform datelor oficiale, prezentate de către ministrul delegat în cadrul Forumului Apei, în 2008, numărul persoanelor racordate la reţeaua de apă şi de apă uzată era, în România, de 11,336 milioane, iar acum numărul acestora a crescut cu 10%. De asemenea, statistica relevă că, în 2016, în mediul rural, România avea doar 28,7% dintre locuitori racordaţi la reţelele de apă şi canalizare.
În prezent, la nivel naţional, 31.673 de salariaţi lucrează în cele 43 de companii regionale din România, a spus Rovana Plumb.
Asociaţia Română a Apei (ARA) şi Patronatul Apei organizează, în perioada 15 – 17 mai, la Palatul Parlamentului din Bucureşti, Forumul Regional al Apei Dunăre – Europa de Est 2017.
Potrivit organizatorilor, timp de trei zile, evenimentul de la Bucureşti va aduce în atenţia participanţilor informaţii de actualitate privind evoluţia şi dezvoltarea sectorului apei din România, dar şi din ţările aflate în regiune.
Pe durata Forumului vor fi organizate o serie de evenimente, precum: Conferinţa Internaţională Tehnico – Ştiinţifică privind Soluţii Sustenabile în Managementul Apei, EXPOAPA (ediţia a 19-a) – expoziţia de echipamente şi tehnologii specializate pentru sectorul apei, aflată la a XIX-a ediţie, Seminarul POIM 2014-2020, organizat de către ARA în parteneriat cu Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene şi Workshopul Economic Regional, cu tema ‘Organizarea, funcţionarea şi finanţarea serviciilor de alimentare cu apă şi de canalizare’.
Forumul Regional al Apei Dunare – Europa de Est 2017 se adresează tuturor profesioniştilor din sectorul apei, începând cu specialiştii din cadrul operatorilor de servicii de alimentare cu apă şi de canalizare – epurare, continuând cu autorităţile publice centrale şi locale, cu consultanţii, cu mediul academic şi de cercetare, cu producătorii şi distribuitorii de soluţii specializate şi, totodată, cu publicul larg interesat de evoluţia performanţelor manageriale şi tehnice din sectorul apei.