Roxana Capătă (Ford): Mai mult de 90% din vânzările de mașini electrice din România sunt realizate prin Rabla Plus
Conform șefei Ford România, „piața de mașini electrice se află, aparent, pe un trend negativ. Dar, dacă ne uităm mai adânc în statisticile la nivel european, vom vedea țări puternice precum Spania, Franța, Italia, Olanda sau Belgia, care au trenduri pozitive. E drept că în Germania se înregistrează o scădere. În acest context, scăderea vânzărilor de mașini electrice (n.n. – la nivel european) nu este atât de tragică sau devastatoare cum este prezentată pe anumite canale de comunicare”.
În acest context, evoluția pieței europene „arată clar că, atunci când guvernele din anumite țări pun la dispoziție beneficii fiscale sau subvenții la achiziție piața intră pe o direcție pozitivă. Acesta este și așteptarea Ford în România în ceea ce privește următorul program Rabla Plus care va începe în 2025. Așteptăm ca acest nou program Rabla Plus să aducă beneficii reale utilizatorilor de mașini «verzi». Rabla Plus a ajutat și ajută foarte mult în achiziția de mașini «verzi», iar noi, Ford, susținem continuitatea acestui program. Acesta trebuie reechilibrat, regândit. Noi, ca industrie, nu putem pune presiune doar pe Rabla Plus”. Și asta chiar dacă „90%, poate chiar mai mult din vânzările de mașini electrice din România sunt realizate prin acest program”.
Roxana Capătă este de părere și că subvențiile guvernamentale trebuie susținute prin măsuri complementare pentru ca efectul să se vadă cu adevărat în componența parcului auto. „Știți că în fiecare an se importă de trei ori mai multe mașini de ocazie decât ceea ce se înmatriculează ca vehicule noi. Trebuie să ne așezăm la aceeași masă cu autoritățile pentru a vedea cum putem să creștem vânzările de mașini noi și second-hand, însă vânzarea acestora din urmă să se desfășoare într-un cadru legal, fiscalizat, iar mașinile să fie cât mai puțin poluante și mai sigure. Cred că mai bine de 70% din parcul auto național este sub normele Euro 4 și asta este un dezastru”.
Totodată, ea consideră că programul Rabla Plus trebuie îmbunătățit și susținut de măsuri complementare în special în zona achizițiilor făcute de companii. „Ne trebuie măsuri de încurajare a achizițiilor de mașini nepoluante sau puțin poluante inclusiv în zona vehiculelor pentru companii, acolo unde Rabla Plus are limitări. Trebuie să vedem, împreună cu toți cei implicați, cum integrăm sistemele de finanțare – mă refer în special la leasingul operațional – pentru ca utilizatorul final să beneficieze, fie prin subvenții, fie prin beneficii fiscale, și să ajute la crearea unui parc auto național cât se poate de puțin poluant, întinerit și mai sigur. (…) Programul Rabla pentru persoanele juridice este insuficient. Știm că vehiculele comerciale emit cel mai mult CO2 și tocmai de aceea acolo avem nevoie de soluții pentru transferul la un parc auto înnoit și cu emisii de CO2 reduse”.
„Propunerea noastră, a Ford, a fost ca noul ghid al programului Rabla să nu mai fie delimitat în «Clasic» și «Plus», dar să includă criterii clare de eligibilitate legate de emisiile de CO2. Credem că bugetul ar trebui format din certificate verzi, iar limita de eligibilitate să scadă anual cu câte cinci grame de CO2. De asemenea, considerăm că la casare trebuie acceptat doar un vehicul uzat, o rablă. Am observat că, odată cu ghidul care permitea casarea a două vehicule vechi, a apărut o inflație mare de rable, dar beneficiul pentru client nu s-a mai păstrat. Spun asta pentru că unii ajungeau să cumpere rable chiar și cu 3.000 – 3.500 de lei, ceea ce reducea din subvenția pe are o primeau. Nu în ultimul rând, odată cu propunerile noastre, am cerut Ministerului Mediului și AFM predictibilitate și un calendar clar care să elimine blocajele”, a continuat Roxana Capătă.
Directorul reprezentanței Ford a atras atenția că „anul viitor intră în vigoare și limitele medii de CO2 impuse de Comisia Europeană. Acestea creează o nouă presiune pe industria auto la nivelul întregului continent. În cazul Ford sunt sigură că avem deja o strategie coerentă în acest sens. Ea va fi anunțată cât se poate de curând și ne va ajuta să atingem țintele impuse la nivel european”.
Evitând să discute despre un potențial război al prețurilor care ar deteriora puternic valoarea de revânzare a mașinilor deja comercializate și, implicit, ar penaliza actualii posesori de mașini și achizițiile lor viitoare, Roxana Capătă, a menționat că „o eventuală renunțare la programul Rabla va impune comercianților să vină cu noi strategii care să atragă clientela prin oferte cât se poate de competitive”.
Iar o parte din strategia Ford de a suplini lipsa programului Rabla – cel puțin până la aprobarea unei noi variante a acestuia – a devenit vizibilă odată cu anunțarea prețurilor pentru Puma Gen-E pe piața din România. Pe 3 decembrie 2024, Ford a anunțat că lansează un program denumit „Ecobonus” prin care oferă o reducere de 5.100 de euro pentru modelele electrice Puma Gen-E, Capri, Explorer și Mustang Mach-E și de 2.600 euro pentru Kuga PHEV. Ford Ecobonus se aplică atât persoanelor fizice, cât și juridice, indiferent de modul de achiziție.
Citește și:
– Ford mizează pe intrarea Puma Gen-E în Top 10 al vânzărilor de mașini electrice din Europa
– Ford a prezentat modelul electric Puma Gen-E asamblat în România – VIDEO