Roxana Capătă, Ford România Services: „2024 este anul care va da claritate asupra nivelului natural al pieței auto”

Directorul reprezentanței Ford în România, Roxana Capătă, a discutat cu Economica.net despre evoluția pieței și a mărcii pe care o reprezintă în 2023, dar și despre perspectivele pentru 2024. Conform acesteia, anul în curs va oferi o viziune clară asupra nivelului natural al pieței auto, după perioada afectată de pandemie, criza semiconductorilor sau cea logistică.
Robert Stan - Dum, 10 mart. 2024, 21:39
Roxana Capătă, Ford România Services: „2024 este anul care va da claritate asupra nivelului natural al pieței auto”

– Cum caracterizați anul 2023 din punctul de vedere al evoluției mărcii Ford pe piața autoturismelor din România?

– Per ansamblu, piața de autoturisme noi a crescut cu aproximativ 10%, majorarea fiind rezultanta mai multor factori, precum livrarea și înmatricularea comenzilor întârziate în producție de criza de semiconductori, mai ales în prima jumătate a anului, sau cererea constantă înregistrată în segmentul persoanele fizice, optimizată de avantajele programului Rabla.
2024 este anul care ne va da claritate asupra nivelului natural al pieței auto. Este primul an „curat” după criza sanitară și cea de semiconductori care ne va arăta trend-ul real. Însă, pentru o industrie auto dinamică, verde, cu standarde de siguranță și calitate superioare, avem nevoie de o mai mare apetență pentru stoparea importurilor de mașini vechi care afectează nu doar siguranța pasagerilor, calitatea aerului, dar care generează și economie nefiscalizată la scară mare. Avem nevoie de măsuri fiscale care să stopeze migrarea „rablelor” din Europa spre România.

– Care au fost cele mai vândute modele și ce atuuri considerați că au avut acestea în fața concurenților direcți de pe piață?

– Cele mai vândute modele din portofoliul Ford România au fost Puma și Kuga. Ford Kuga a înregistrat o creștere cu 60% față de anul 2022, cu o performanță remarcabilă în versiunea PHEV (127% creștere față de 2022). Astfel, Ford Kuga a rămas cel mai vândut PHEV de pe piață pentru al patrulea an consecutiv. De asemenea, Ford Kuga HEV a înregistrat cea mai bună performanță de la lansare, cu o creștere de 89%, ceea ce arată calitatea superioara a acestui model deja consacrat și matur.
Modelul Ford Puma, fabricat în România, a înregistrat o performanță constantă, poziționându-se pe locul patru în segment, la o diferență foarte mică de ceilalți concurenți.

– Procentual, cât din vânzările mărcii Ford au fost autoturisme cu motor termic, cât mHEV, cât HEV, cât PHEV și cât BEV?

– 45% din vânzările Ford sunt reprezentate de motorizările mHEV, aproximativ 27% HEV și PHEV, iar BEV circa 3%.

– Întreaga piață a fost marcată de creșteri ale prețurilor generate de cauze multiple, de la criza de semiconductori, la cea din logistică și de materii prime. Pe ce loc considerați că se află prețul mașinilor între factorii de decizie pentru client sau, mai exact, care sunt, în ordine, principalii factori care duc către o achiziție?

– Ceea ce a definit modelele Ford de-a lungul anilor este experiența la volan, clientul dispunând de o serie de funcții inovatoare, concepute pentru a-i îmbunătăți plăcerea de a conduce. Toate tehnologiile propuse pe modelele Ford acționează într-o sinergie pentru o experiență superioară. În funcție de profilul clientului, putem spune că achiziția unui vehicul nou se bazează pe o analiză cât mai pragmatică care ia în calcul costul total de exploatare, valoarea de revânzare și fiabilitatea, astfel încât nevoia de mobilitate să fie 100% întreținută, dar și pe emoția percepută.

Știm cu toții că achiziția unui vehicul nou este un moment important pentru clienți și de aceea ne dorim ca întreaga experiență a acestuia, de la achiziție până la utilizarea propriu-zisă a mașinii, să fie una pozitivă și pe măsura așteptărilor.
De asemenea, un factor important în procesul de achiziție este reprezentat de importanța rețelei naționale de service. La Ford am încercat mereu să îmbunătățim serviciile after-sales și să ne menținem promisiunea făcută clientului. Aș aminti aici de serviciul Ford Express Service în care doi tehnicieni lucrează împreună la vehicul, dublând eficiența și economisind timp. Prin serviciul Ford Video Check clientul are posibilitatea de a afla starea tehnică a mașinii direct pe telefon, tabletă sau computer. Clientul primește un clip video detaliat cu inspecția acesteia, precum și cu eventualele lucrări suplimentare de efectuat și costurile aferente. Totul la un click distanță.

În funcție de profilul clientului și într-un mediu macroeconomic afectat de inflație și costuri de finanțare crescute, am creat produse de finanțare care accentuează principiul de accesibilitate atât pentru persoane fizice cât și juridice. Principiul de accesibilitate este foarte important pentru noi, dorindu-ne să oferim clientului acel „one-stop-shop” de care avem cu toții nevoie.

– Cum vă așteptați să se încheie anul 2024 pentru marca dvs. în domeniul înmatriculărilor de noi autoturisme din România? Care sunt principalii factori care vor influența piața în 2024?

– Din punctul nostru de vedere, dinamica și evoluția industriei în 2024 vor fi influențate în primul rând de stabilitatea macroeconomică și geopolitică. Păstrându-mi optimismul, aștept o creștere moderată a pieței. Totodată, vor continua tendințele deja înregistrate în ultimii ani precum apetența crescută pentru modele crossover și SUV, migrarea către modele mai puțin poluante, cu o dinamică accentuată pe versiunile PHEV si FHEV, iar pe termen mediu și lung, migrarea către mașini complet electrice. Asta va depinde nu doar de oferta din piață, dar, mai ales, de infrastructura de încărcare publică.

Pentru a susține migrarea către mașinile verzi nu este de ajuns să operăm sub beneficiile programului Rabla Plus, ci trebuie să avem o politică susținută și coerentă pentru dezvoltarea infrastructurii de încărcare. Aici mă refer la dezvoltarea infrastructurii și în afara orașelor pentru a putea optimiza mobilitatea utilizatorilor și pentru a putea oferi predictibilitatea necesară.

– Ce modele aveți în plan să lansați pe piața din România în 2024 și în ce perioade?

– Pot spune că 2024 este anul lansărilor Ford. Vor fi lansate nu mai puțin de cinci modele noi, majoritatea cu componentă hybrid și full-electric. Deja am anunțat noul Ford Kuga, mult mai îndrăzneț, cu tehnologii de ultimă generație și performanțe mai bune. De asemenea, noutăți vin și de la fabrica de la Craiova, acolo unde sunt produse cele trei modele Puma, Tourneo Courier, dar și Transit Courier. Abia prezentat, noul Ford Puma propune un exterior sofisticat și o adevărată revoluție la interior, precum și conectivitate și sisteme de asistență de ultimă generație. Acesta va dispune și de o versiune complet electrică, fabricată în România, la Craiova, în uzina Ford Otosan, locul unde vor lua naștere și E-Tourneo Courier și E-Transit Courier, ambele complet electrice.

Ne bucură să anunțăm și sosirea noului Ford Mustang, acest model iconic, cu atitudine de învingător, care promite o a șaptea generație echipată cu motor V8 de 5.0 l și sunet emblematic. Partea a doua a anului va aduce lansarea Ford Explorer, un model complet electric, fabricat în Europa, la Koln și dezvoltat special pentru europeni. Iar la scurt timp după el vom vedea un al doilea crossover electric construit tot la Koln, al cărui nume îl vom anunța curând.

Citește și:
– Uzinele Automobile Dacia și Ford Otosan au început 2024 cu creșteri majore ale producției
– Test Ford Courier – Transportator versatil
– Ford Puma, SUV-ul „made in Romania”, retehnologizat printr-un facelift
– Radu Mocanu (Mercedes-Benz): „Ne propunem să încheiem 2024 cu o creștere. Avem produsele și serviciile care să susțină asta”

Te-ar mai putea interesa și
China face o nouă mutare în războiul taxelor vamale pe care-l poartă cu UE. Beijingul anunță că va audia principalele companii europene producătoare de coniac, pe care le acuză de dumping
China face o nouă mutare în războiul taxelor vamale pe care-l poartă cu UE. Beijingul anunță că va audia principalele ...
Beijingul a anunțat vineri următorul pas pe care-l face în ancheta sa antidumping privind importurile europene de coniac, sporind astfel tensiunile cu UE chiar în ziua în care tarifele......
Ciolacu: Până la sfârşitul anului românii din Spania vor putea avea dublă cetățenie
Ciolacu: Până la sfârşitul anului românii din Spania vor putea avea dublă cetățenie
Premierul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă că, până la finalul acestui an, va fi gata acordul între România şi ...
FPIOR susține protestul contabililor și cere o perioadă de grație de minimum șase luni înainte de punerea în practică a modificărilor fiscale
FPIOR susține protestul contabililor și cere o perioadă de grație de minimum șase luni înainte de punerea în practică ...
Federaţia Patronatelor din Industria Ospitalităţii din România (FPIOR) susţine protestul care va avea loc luni, 8 iulie, ...
Harta interactivă a rutelor alternative la Valea Oltului. CNAIR anunță că va fi actualizată în timp real
Harta interactivă a rutelor alternative la Valea Oltului. CNAIR anunță că va fi actualizată în timp real
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a anunțat sâmbătă că pune la dispoziția celor ...