Piaţa rezidenţială din 2015 începe să semene cu cea din 2006-2007. Se cumpără terenuri, se anunţă noi proiecte. Multe noi proiecte. Sunt însă şi dezvoltatori care au văzut faţa pieţei imobiliară şi înainte, şi după criză.
Vitan Residence 1 din Bucureşti a fost unul dintre primele proiecte rezidenţiale începute înainte de criză, finalizat şi vândut în totalitate. Investiţia din spatele proiectului a fost susţinută de RPF Development, la care este acţionar şi Dragoş Vâlceanu.
Investiţiile companiei au continuat cu susţinerea Europa Capital, parte din grupul financiar american Rockefeller. În total, RPF a investit 40 de milioane de euro în rezidenţialul bucureştean, din care 25 de milioane de euro împreună cu Europa Capital.
Şi vor demara în curând lucrările de construcţie la încă 200 de apartamente din cadrul Vitan Residence, situat în imediata apropiere a staţiei de metrou Mihai Bravu. Pe lâgă aceste locuinţe, RPF mai are în dezvoltare şi primul bloc dintr-un total de trei din proiectul Tineretului Park, amplasat lângă parcul cu acelaşi nume.
„Suntem aproape de finalizare cu Vitan Residence 2, unde avem 83 de apartamente construite, din care sunt vândute în jur de 60, iar în curând vom începe procesul de intabulare. Vom începe faza a treia, care va avea în jur de 200 de apartamente. În Tineretului Park avem undeva la 90 de apartamente în prima fază şi termen de finalizare sfârşiul lui octombrie, iar probabil în septembrie începem cea de-a doua fază. Vom merge pe trei faze a câte 90 de apartamente, cu un total de 270 de apartamente. Cu vânzările din primul bloc suntem la 50% din apartamente vândute; au mers foarte bine”, a declarat pentru ECONOMICA.NET, Robert Kurthy, managing director în cadrul RPF Development.
Sunt clienţi? Kurthy spune că da. Tendinţa a fost tot timpul crescătoare şi au ajuns anul trecut la un ritm de vânzare de opt apartamente/lună, faţă de 6,5 apartamente/lună cu un an înainte.
„Din ianuarie, numărul de clienţi care ne vizitează a crescut, la fel şi numărul de semnări. Nu ştim dacă are legătură cu dobânzile foarte mici pe care le dau băncile pentru banii ţinuţi în conturi. S-ar putea să fie şi asta, pentru că unii clienţi spuneau ca nu are rost să mai ţină banii aşa, că vor să investească în ceva. În acelaşi timp, există cerinţă reală pentru apartamente. Acum sperăm să ajungem la 10 apartamente vândute pe lună, per proiect”, mai spune Kurthy.
De unde vin banii
Dacă pentru Vitan Residence 1 investiţia a fost realizată doar de RPF Development, investiţiile în următoarea fază, dar şi în proiectul de la parcul Tineretului au fost susţinute şi de Europa Capital. „Finanţarea pe acest proiect e suta la suta de la noi. Toată dezvoltarea se face pe banii nostri fără alte bănci, fără alte credite. La Tineretului, la fel. Nu avem nicio bancă, lucram pe banii noştri”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Dragoş Vrânceanu.
Europa Capital are mai multe fonduri de investiţii, stabilite să funcţioneze pentru o anumită perioadă de timp în care se fac investiţii. La expirarea perioadei, fondurile sunt nevoite să facă un exit de pe pieţele unde au investit. În plus, RPF se află în discuţii şi cu alte fonduri de investiţii pentru demararea unor proiecte rezidenţiale pe plan local. Cât despre o eventuală extindere în provincie, Dragoş Vrânceanu spune că deocamdată strategia este îndreptată spre zonele centrale, cu acces la metrou.
„Cei de la Europa Capital sunt foarte interesaţi şi foarte pozitivi referitor la piaţa din Europa, şi special la cea din România. Şi nu sunt singurii. Sunt multe fonduri de investiţii care targeteaza zona asta. Sunt şi fonduri de investiţii din SUA, care targeteaza Europa. Europa devine interesantă pentru ele, şi pentru că e o piaţă mai stabilă, iar dolarul e mai puternic”, completează Vrânceanu.
În plus, parteneriatul dintre Europa Capital şi RPF va continua şi pentru alte proiecte imobiliare la Bucureşti, pentru care au fost cumpărate terenuri.
Unul dintre acest proiecte va fi demarat, cel mai probabil, la sfârşitul acestui an. Este vorba tot de un proeict rezidenţial, în Vatra Luminoasă.
„Noi ştim că atracţie există pentru proiectul din Vatra Luminoasă. Când am început Vitan Residence 2, aveam clienţi care ne întrebau când începem proiectul. Noi suntem siguri că am avea o listă scurtă cu cel puţin 50 de clienţi care ar vrea să se mute în proiectul din Vatra Luminosă”, mai spune Robert Kurthy.
Ansamblul rezidenţial va avea circa 250 de locuinţe, iar preţul de vânzare pe metru părtrat va fi de 1.200 de euro. Bugetul de investiţie pentru acest proiect se ridică la 13-15 milioane de euro
Tot în zonă, lângă Arena Naţională, şi pe lângă recent-inauguratul Mega Mall, cele două companii au cumpărat mai multe loturi de teren, unde se are în vedere dezvoltarea unui proiect mai mare, tot rezidenţial, pe o perioadă mai lungă de timp. Ca mai importantă investiţie privată din această zonă este centrul comercial Mega Mall, inaugurat recent şi care a necesitat fonduri de 165 de milionae de euro din partea celor dela NEPI.
„Achiziţia din Vatra Luminoasă nu a fost motivată de existenţa Mega Mall. Sigur, mallul ridică practic valoarea terenului şi valoarea investiţiei, dar nu a fost motivul pentru care am achiziţionat la momentul respectiv”, mai spune Dragos Vrânceanu.
Tehnologii noi, costuri mici la întreţinere
Cei de la RPF nu şi-au propus să vină cu cele mai ieftine locuinţe din piaţă. Dovadă şi preţurile, însă locaţiile – metrou Mihai Bravu şi Parcul Tineretului, nu pot fi contestate. Întrebaţi dacă acum construiesc mai ieftin decât în urmă cu câţiva ani, reprezentanţii RPF spun că aceste costuri sunt ceva mai mici faţă de perioada 2008-2009, însă nu cu mult.
„Integrăm tehnologii noi. Există acum un alt tip de oţel, care este mult mai bun pentru construcţii în zone seismice, precum Bucureştiul. Folosim piatra în loc de faianţă şi gresie, obiecte sanitare mai deosebite, compartimentările sunt din cărămidă, nu avem pereţi din rigips sau BCA, tocmai pentru o mai bună izolre fonică. Avem senzori de lumină, lifturi inteligente, colectăm apa de ploaie pentru întreţinrea grădinilor. Am încadrat clădirile în categoria celor verzi, ceea ce înseamnă un consum de energie foarte mic. Costurile de întreţinere sunt mici. Cea mai grea lună, pentru un apartament cu două camere cu o surpafaţă de 80 mp, s-a platit maximum 300 de lei, bani în care intră apa caldă, rece, căldura din apartament, căldura ambintală, pază, lifturi, întreţinere, curent pentru spaţiile comune, chiar şi pentru grădinar”, mai spune Robert Kurthy.