RTV.net a blocat schimbarea conducerii Romgaz. Stupoare la Economie

Schimbarea directorului actual al Romgaz, aflat în funcţie de doar trei săptămâni, cu un alt angajat al companiei cu afinităţi pentru PDL, a fost împiedicată de RTV.NET, după ce site-ul nostru a prezentat aici manevra de culise. În AGA Romgaz, s-a întâmplat chiar ca un angajat al ministerului Economiei să voteze împotriva interesului şefilor săi.
Florin Cojocaru - joi, 16 feb. 2012, 14:03

Ministerul Economiei a dorit să pună la conducerea Romgaz un vechi membru al companiei despre care surse locale spun că ar avea simpatii pentru PDL, dar iniţiativa a dat greş, marţi seară, după ce RTV.NET a scris, săptămâna trecută, despre această manevră.

În Adunarea Generală a Acţionarilor care avea pe ordinea de zi debarcarea directorului general Dumitru Chisăliţă şi înlocuirea lui cu directorul sucursalei Mediaş, Costel Totan, a fost egalitate de voturi, 2-2, „pentru” şi „împotriva” demiterii, potrivit unor surse oficiale.

Pentru că o decizie de demitere a directorului are nevoie de o majoritate simplă, ordinul de demitere al Ministerului Economiei a fost respins, iar Dumitru Chisăliţă a rămas în funcţie.

Mai mult, un reprezentant al statului a votat împotriva propunerii Ministerului Economiei, propriul său angajator, situaţie destul de rară. În AGA , trei voturi are statul (proprietarul Romgaz), unul Fondul Proprietatea, ca acţionar minoritar, şi unul Dumitru Chisăliţă, ca director al companiei. Chisăliţă nu şi-a exprimat ieri votul.

“S-a stârnit agitaţie mare la Minister după ce au apărut în presă informaţii potrivit cărora se vrea demiterea lui Chisăliţă şi impunerea lui Totan. AGA pentru demitere trebuia să fie ţinută joia trecută, dar s-a amânat pentru aseară. Fondul Proprietatea şi-a exprimat clar opoziţia pentru demitere şi, culmea, un director din Minister a votat împotriva Ministerului. Sunt foarte furioşi cei de acolo şi surprinşi. Vor să-l dea afară pe om”, ne-au spus sursele oficiale apropiate discuţiilor.

La Economie se păstrează tăcerea sau nu se ştie situaţia de la Romgaz. Tudor Şerban, consilierul fostului ministru Ion Ariton, funcţie pe care o ocupă şi în mandatul noului ministru Lucian Bode, admite că au fost nişte probleme la Romgaz legate de aprovizionarea cu gaze însă nu ştie nimic legat de AGA de ieri. Precizează doar că unul dintre reprezentanţii ministerului a Romgaz este secretarul general adjunct Ioana Apan. Nu-l cunoaşte pe cel de-al doilea, cel care a votat împotriva ministerului. Al treilea reprezentant al statului este de la Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie.

„Sunt nişte lucuri pe acolo(la Romgaz – n.r.) pe care încă nu le stăpânesc. Au fost nişte probleme cu aprovizionarea cu gaze, şi alte chestii dar nu ştiu nimic de vreo AGA pentru demiterea directorului”, a precizat Şerban.

RTV.NET scria în urmă cu o săptămână cum fostul ministru al Economiei, Ion Ariton, semna, în chiar ultima sa zi de mandat, ordinul de demitere al lui Dumitru Chisăliţă. Pentru postul de director general a fost propus Costel Totan, director la Sucursala Mediaş, vechi angajat în domeniu şi, potrivit surselor politice locale, cu afinităţi pentru PDL.  Ordinul era în sine o ilegalitate întrucât Ministerul nu se mai poate implica direct în numirea conducerii în niciuna din companiile din subordine.

Potrivit Ordonanţei de Guvern 100/2011 singura autoritate cu putere de decizie în acest sens este Adunarea Generală a Acţionarilor. „Autoritatea publică tutelară şi Ministerul Finanţelor Publice nu pot interveni în activitatea de administrare şi conducere a întreprinderii publice”, arată Articolul 4 al textului de lege.

Chisăliţă este director la Romgaz din 25 ianuarie, după demisia lui Marcel Piteiu, anchetat de DNA în dosarul InterAgro, de subminare a economiei naţionale. Anterior, Chisăliţă era director de  comercializare gaze. Adjunctul său este Lucian Stancu. Un al adoilea post de ajunct a devenit vacant dpă pensionarea de vineri a lui Francisc Toth. Postul va fi scos la concurs.

Încă de la înfiinţarea Romgaz, în 1991, directorii au fost membri de partid. Ştefan Man(1991-1996) era membru FSN, Emil Blaga (1996) membru PNŢCD, Mihai Zgâia(1996-1997) membru PNŢCD, Florin Georgescu de la PD a condus compania în1998 iar Gabriel Coconea, tot de la PD, în1998 – 2000. În 2000 conducerea Romgaz este asigurată de Marcel Piteiu de la PD.
Din 2001, la conducere celui mai mare producător de gaze din ţară vine Pantelimon Avram de la PSD care conduce până în 2005. După venirea la Putere a UDMR, un membru de partid, Alexa Jakab, ia frâiele companiei. După decesul acestuia, în 2008, înlocuitor este Francisc Toth, intrat de urgenţă în UDMR. Anul 2009 îl aduce, din nou, pe Marcel Piteiu, în scaunul directorial al Romgaz unde stă până la începutul acestui an când îşi dă demisia din cauza scandalului InterAgro.
Demisia lui Piteiu este o premieră pentru Romgaz, niciunul din directorii generali de după Revoluţie nu a apelat la acest gest toţi fiind numiţi şi demişi. După Piteiu, Dumitru Chisăliţă ocupă funcţia de director general. Nu are coloratură politică.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite resping în mod categoric decizia CPI de a emite mandate de arestare pe numele lui Benjamin Netanyahu și Yoav Gallant
Statele Unite resping în mod categoric decizia CPI de a emite mandate de arestare pe numele lui Benjamin Netanyahu și Yoav ...
"Statele Unite resping în mod categoric decizia Curţii (Penale Internaţionale, CPI) de a emite mandate de arestare împotriva unor înalţi responsabili israelieni", a reacţionat joi un purtător......
SUA impun sancțiuni împotriva a 50 de bănci rusești, pentru a le limita accesul la sistemul financiar internațional
SUA impun sancțiuni împotriva a 50 de bănci rusești, pentru a le limita accesul la sistemul financiar internațional
Executivul american a anunţat joi o serie de sancţiuni ce vizează circa 50 de bănci ruseşti pentru a limita "accesul ...
Guvernul a suplimentat bugetul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene cu 723 de milioane de lei
Guvernul a suplimentat bugetul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene cu 723 de milioane de lei
Bugetul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene a fost suplimentat, joi, de Guvern cu 723 de milioane de lei ...
Bogdan Ivan, ministrul Cercetării: Începând cu astăzi vom semna primele 1.000 de contracte de finanţare a primăriilor eligibile pentru Programul de digitalizare a administrației publice locale
Bogdan Ivan, ministrul Cercetării: Începând cu astăzi vom semna primele 1.000 de contracte de finanţare a primăriilor ...
Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan Ivan, a anunţat că începând de joi va semna primele 1.000 ...