Rubla rusească a coborât la cel mai scăzut nivel din ultimii patru ani
În jurul orei 15.10 GMT, moneda euro se tranzacţiona pentru 45,83 ruble, cea mai ridicată cotaţie de după luna august 2009. La rândul său, dolarul american se tranzacţiona pentru 33,80 de ruble, cea mai ridicată valoare de după luna aprilie 2009.
Prim-vicepreşedintele Băncii centrale a Rusiei, Ksenia Yudaeva, a declarat, pentru Wall Street Journal, că testele derulate de banca centrală arată că băncile ruseşti pot face faţă unei volatilităţi a rublei de 25 până la 30%. Potrivit analiştilor, aceste declaraţii sugerează că Banca centrală a Rusiei nu este îngrijorată de o rublă slabă.
De altfel, Banca Rusiei şi-a redus puţin arsenalul de măsuri care ţin sub control rubla, pe care intenţionează să o lase să evolueze complet liber, începând din 2015. Săptămâna trecută, Banca Rusiei a anunţat că a pus capăt intervenţiilor cotidiene vizând menţinerea rublei într-o anumită bandă de variaţie, limitând, deocamdată, achiziţiile de valută numai în momentele în care rubla iese din această bandă.
Moneda rusească, aflată în cădere liberă de la începutul anului, a pierdut deja 10% din valoare în cursul anului trecut, din cauza fugii capitalurilor, fenomen care afectează majoritatea statelor emergente.
În plus, rubla are de suferit şi ca urmare a încetinirii economiei ruseşti. Potrivit celor mai recente estimări ale guvernului de la Moscova, PIB-ul Rusiei a înregistrat o creştere de 1,4% în 2013, mult mai puţin decât prognoza de creştere de 3,6% de la începutul anului şi sub performanţele înregistrate în anii precedenţi – creştere de 3,4% în 2012 şi un avans de 4,3% în 2011.