Eşec: Rubla s-a prăbuşit, după ce Banca centrală a Rusiei a crescut dobânda la 17%
Euro şi dolarul american s-au apreciat în şedinţa de astăzi cu 16% faţă de rubla rusă, cea mai mare depreciere din timpul unei şedinţe de tranzacţionare de la criza din 1998.
Rubla a deschis şedinţa la 78 de unităţi pentru un euro, respectiv 62,4 unităţi pentru un dolar, iar la ora 14:10 se tranzacţiona la 94,8 unităţi pentru un euro, respectiv 76 unităţi pentru un dolar. Asta înseamnă o apreciere de 18,3% pentru euro, respectiv 18,2% faţă de dolar, potrivit cotaţiilor Bloomberg.
Deprecierea masivă a monedei ruseşti vine în contextul în care Banca centrală a majorat foarte mult dobânda cheie în această dimineaţă, măsură pe care a considerat-o necesară pentru a opri deprecierea rublei şi pentru a opri creşterea preţurilor de consum.
La 1 ianuarie 2014, rubla era cotată la 45 de unităţi/euro, respectiv 32,8 unităţi/dolar.
Deprecierea rublei protejează parţial veniturile în moneda naţională ale bugetului de stat faţă de deprecierea petrolului, principala marfă de export şi principalul contributor al bugetului Federaţiei ruse. Ţiţeiul Brent cu livrare la o lună a căzut la ora 14:10 cu 3,8% în şedinţa de azi, la 58,7 dolari/barilul. Cotaţia actuală indică o depreciere de 46,7% în ultimul an pentru Brent.
Creşterea dobânzii cheie este de aşteptat să aibă efecte negative asupra economiei ruse, prin creşterea costului finanţării creditelor, în contextul în care companiile sunt tăiate de la liniile de finanţare externe. Economia a fost lovită şi de sancţiunile economice impuse în mai multe valuri de către statele europene, SUA şi alte ţări, după ce Rusia a anexat Crimea de la ucrainieni. De asemenea, statul condus de Vladimir Putin este acuzat şi de iniţierea şi sprjinirea conflictului separatist armat din estul Ucrainei.