El a fost prezent joi la Tribunalul Bucureşti, care a judecat cererea DNA de arestare preventivă în cazul său în dosarul ‘Gala Bute’, în care este acuzat de mai multe infracţiuni de spălare de bani şi evaziune fiscală.
Rudel Obreja a susţinut că este paradoxal faptul că pentru persoanele pentru care s-au reţinut infracţiuni de corupţie nu s-a cerut arestarea preventivă de către DNA, cum se cere în cazul lui.
‘Doar-doar fac eu un denunţ, aşa cum a început toată lumea. Se poartă denunţurile astăzi şi toată lumea face denunţuri (….). Asta se doreşte: un denunţ al meu împotriva doamnei Udrea, pe care nu îl voi face că nu am cu ce. (…) Obreja nu spune ceea ce vor procurorii. (…) Astăzi, cu ajutorul dvs., şi nu vă acuz, constat că se întâmplă nişte lucruri periculoase. Nimeni nu mai are curaj să conteste nişte lucruri puse pe masă de procurori din cauza acestei avalanşe de arestări care se fac în prezenţa dvs., lucruri în parte necesare acestei ţări. Ţara aceasta trebuie să se însănătoşească o dată după 25 de ani de nenorociri şi corupţie. Este foarte corect, însă trebuie să avem curajul să spunem atunci când lucrurile nu stau aşa. Nu să procedăm cum au procedat câte unii care au început să facă denunţuri’, a răspuns Obreja la întrebările legate de ce se propune arestarea lui.
El a precizat că aceste afirmaţii le-a făcut şi în faţa judecătorului şi că acuzaţiile sunt neîntemeiate, argumentând că nu avea cum să existe o înţelegere în condiţiile în care a solicitat Ministerului Dezvoltării pentru serviciile de organizare a galei 4 milioane de euro şi că, în urma negocierilor, au ajuns să-i plătească doar un milion şi jumătate.
De asemenea, Obreja a spus că firmei SC Europlus Computers SRL, pe care o controla, i s-a atribuit direct contractul pentru organizarea galei în care a boxat Lucian Bute pentru că deţinea toate exclusivităţile în domeniul respectiv pentru organizarea acelui meci.
Rudel Obreja a fost reţinut luni, iar judecarea arestării preventive a fost amânată pentru joi. În dosar, DNA a cerut Camerei Deputaţilor încuviinţarea pentru urmărirea penală, dar şi arestarea preventivă a fostului ministru al Dezvoltării Elena Udrea.
În acest dosar, judecătorii TB au decis, în noaptea de marţi spre miercuri, ca primarul municipiului Lupeni, Cornel Resmeriţă, Ştefan Lungu, fostul consilier al Elenei Udrea, şi Gheorghe Nastasia, fost secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, să fie cercetaţi de DNA în arest la domiciliu.
Instanţa a respins astfel solicitarea procurorilor de arestare preventivă a lui Cornel Resmeriţă, însă decizia nu este definitivă.
Pentru Obreja şi Resmeriţă, procurorii au solicitat magistraţilor arestarea preventivă, iar pentru Ştefan Lungu şi Gheorghe Nastasia, arestul la domiciliu.
Dosarul a ajuns marţi la instanţa supremă, însă magistraţii de aici s-au sesizat din oficiu şi au decis că nu au competenţa de a judeca cererea DNA, deoarece nu există încă un aviz de începere a urmăririi penale pe numele unui actual sau fost ministru, astfel încât dosarul a fost trimis la Tribunalul Bucureşti.