Rulajul BVB a atins cel mai redus nivel din ultimele 11 luni, în prima zi a ofertei Nuclearelectrica
Piaţa a fost şi luni marcată de apatie, întrucât cei mai mulţi investitori îşi păstrează banii pentru a participa la oferta publică iniţială lansată luni de Nuclearelectrica pentru listarea la Bursă.
„Cred că foarte mulţi investitori se poziţionează acum pentru oferta Nuclearelectrica. La acest moment, pare că va fi suprasubscrisă. Cred că asistăm la schimbare de paradigmă în Europa de Est acum, după ce s-a întâmplat în Polonia cu fondurile de pensii. Este o oportunitate extraordinară pentru piaţa de capital din România să se afirme, prin oferte coerente şi de success. Este un interes extraordinar din partea fondurilor de investiţii străine pentru activele româneşti, de aceea cred că şi Nuclearelectrica va fi un succes. În special, marile fonduri de investiţii au început să se uite la România, după foarte mulţi ani”, a afirmat un broker.
În primele aproape opt ore ale ofertei pe care Nuclearelectrica a lansat-o pentru listarea la Bursă, micii investitori au subscris aproape 90% din acţiunile oferite pe tranşa lor şi care reprezintă 10% din titlurile din ofertă, interesul ridicat fiind determinat de discountul de 8% acordat pentru ordinele plasate în primele trei zile, potrivit brokerilor.
În condiţiile în care interesul a fost axat pe oferta Nuclearelectrica, tranzacţiile de pe piaţă au fost reduse şi au vizat volume mici de acţiuni. Astfel, puţinii investitori prezenţi la transfer au realizat operaţiuni de doar 4,7 milioane lei (aproape 1,1 milioane euro), valoare de trei ori sub rulajul de vineri, de 15,6 milioane lei (3,5 milioane euro). O lichiditate mai mică decât cea de luni a fost înregistrată pe 1 octombrie 2012, când operaţiunile au însumat numai 4,1 milioane lei (914.000 de euro).
Tranzacţii de peste 100.000 de lei au înregistrat acţiuni emise de doar 7 din cele 81 de companii listate pe primele trei categorii şi la secţiunea titlurilor internaţionale.
Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat şedinţa în scădere cu 0,25%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a coborât cu 0,11%.
În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a stagnat.
Indicele extins BET-XT a scăzut cu 0,14%, iar indicele extins BET-BK s-a situat cu numai 0,09% peste închiderea de vineri.
Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP), iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.
Acţiunile Fondului Proprietatea au fost cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 2 milioane lei, iar preţul a scăzut cu 0,22%, la 0,676 lei.
Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de numai 55.000 de lei, faţă de 478.000 de lei în şedinţa precedentă.
La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele de la Paris şi Londra erau în scădere cu 0,2% şi, respectiv, cu 0,3%, în timp ce piaţa de la Frankfurt avansa cu aproape 0,2%.