Rulajul BVB a rămas redus în ultima zi a ofertei Romgaz; tranşa de retail a fost mult suprasubscrisă

Bursa a crescut cu 0,46%, pe un rulaj de 20 milioane lei, în ultima zi a ofertei pentru vânzarea a 15% din acţiunile Romgaz, unde investitorii de retail au plasat ordine de 4,151 miliarde lei (937,1 milioane euro), suprasubscriind tranşa alocată de aproape 15 ori.
Economica.net - joi, 31 oct. 2013, 15:52
Rulajul BVB a rămas redus în ultima zi a ofertei Romgaz; tranşa de retail a fost mult suprasubscrisă

Atenţia majorităţii investitorilor a fost îndreptată spre subscrierile din tranşa de retail a ofertei Romgaz, unde au fost plasate numeroase ordine de subscriere, unele dintre ele cu valori de zeci de milioane de euro.

Investitorii de retail au alocat în total 4,151 miliarde lei (937,1 milioane euro) pentru subscrierile în această tranşă, iar volumul de acţiuni subscrise este de 2,2 ori mai mare decât tot pachetul de 15% din acţiunile Romgaz scos la vânzare de stat.

Până la închiderea şedinţei de joi, în sistemul Bursei au fost înregistrate 11.591 de ordine pe tranşa de retail. Un număr de 10.502 de ordine erau pentru pachete de până la 10.000 de acţiuni (977,7 milioane lei – 220,7 milioane euro), care beneficiază de discount, iar 1.089 erau pentru pachete de peste 10.000 de acţiuni (3,173 miliarde lei – 716,4 milioane euro).

Investitorii au putut depune ordine de subscriere până joi, la ora 13:00, acestea urmând să fie introduse de brokeri în sistemul bursei până cel târziu la ora 23:30. După acest moment urmează alocarea acţiunilor şi a certificatelor de depozit (GRD).

Dacă situaţia subscrierilor nu se va schimba prea mult, iar statul nu va majora tranşa investitorilor de retail, fiecare investitor ar urma să primească doar 15% din acţiunile pentru care a plasat ordin de subscriere.

„Ne aflăm acum într-un moment de importanţă strategică pentru această tranzacţie. Poziţia noastră a fost întotdeauna că nu ar trebui să urmăm opinii superficiale sau să ne încadrăm în stereotipuri, conform cărora investitorii instituţionali şi-ar dori să ia doar ceritificate globale Romgaz, tranzacţionabile în afara României (…) Ştim că lumea investiţiilor globale este diversificată. Ne este cunoscut faptul că, în această etapă decisivă pentru tranzacţie, un număr semnificativ de investitori de renume sunt interesaţi să participe şi să cumpere acţiuni Romgaz. O piaţă de capital eficientă şi sănătoasă are nevoie de concentrarea lichidităţii. Investitorii locali, atât cei individuali, cât şi cei instituţionali au nevoie de contrapărţile lor internaţionale. Au nevoie de ei aici, în Bucureşti, la Bursa de Valori Bucureşti. Calitatea mecanismului de formare a preţului depinde în mare parte de prezenţa lor. În plus, investitorii internaţionali au nevoie de prezenţa investitorilor locali. Este de o importanţă crucială pentru fiecare dintre aceste grupuri de investitori în parte şi pentru toţi la un loc”, a declarat, într-un comunicat, directorul general al Bursei de la Bucureşti, Ludwik Sobolewski.

Intensitatea subscrierilor în oferta Romgaz a atins un nivel foarte ridicat joi, în special în cazul ordinelor plasate pe tranşa investitorilor de retail pentru mai mult de 10.000 de acţiuni. La închiderea pieţei principale, în sistemul bursei erau înregistrate 1.089 de ordine pentru subscrieri de peste 10.000 de titluri, faţă de 463 miercuri la ora 16:45, iar volumul de acţiuni subscrise este de 5,2 ori mai mare decât cel de miercuri de la ora menţionată.

Un număr de 21 de ordine au valori cuprinse între 32 milioane lei (7,2 milioane euro) şi aproape 196 milioane lei (44,2 milioane euro). Dintre acestea, şase ordine trec de 100 milioane lei (22,5 milioane euro), cele mai mari trei ordine fiind de 166,7 milioane lei (37,6 milioane euro), 168,3 milioane lei (38 milioane euro) şi, respectiv, de 195,9 milioane lei (44,2 milioane euro).

Majoritatea acţiunilor de la BVB au înregistrat fluctuaţii reduse şi joi, în cadrul unor transferuri cu volume mici.

„Întrucât investitorii au fost atenţi în aceste zile spre oferta Romgaz, celelalte acţiuni nu prea au mai contat, ceea ce se vede şi din volumele mici tranzacţionate până acum. Ordinele afişate până acum în piaţă (în oferta Romgaz – n.r.) pot avea în spatele lor bani depuşi de investitori, dar şi sume garantate prin scrisori bancare. După ofertă, probabil, că banii aduşi de investori vor rămâne în piaţă, sumele aferente garantării nefiind eligibile pentru tranzacţii obişnuite. Rămâne de văzut cât din suma totală a subscrierilor reprezintă banii cash”, a declarat pentru MEDIAFAX directorul de operaţiuni al firmei de brokeraj Estinvest, Marcel Murgoci.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat ziua în creştere cu 0,5%, în timp ce indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a avansat cu 0,3%.

Acţiunile celor cinci SIF-uri şi titlurile Fondului Proprietatea (FP) au plasat indicele BET-FI cu 0,28% peste nivelul de miercuri.

În acelaşi timp, indicele extins BET-XT a crescut cu 0,47%, iar indicele extins BET-BK a încheiat şedinţa în stagnare.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP). Indicele BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 19,8 milioane lei (4,4 milioane euro), cu 51% peste rulajul zilei precedente, de 13,1 milioane lei (2,9 milioane euro). Aproape două treimi din lichiditatea de joi a fost asigurată de transferuri cu acţiunile Fondului Proprietatea (8,1 milioane lei) şi OMV Petrom (4,2 milioane lei).

Exceptând oferta Romgaz, un alt motiv pentru lichiditatea redusă din ultima perioadă este reprezentat şi de operaţiunea prin care Fondul Proprietatea vrea să răscumpere 4,35% din propriile acţiuni. Investitorii au plasat până joi 844 de ordine prin care au fost puse în vânzare 2,63 miliarde de titluri, oferta fiind suprasubscrisă de 4,38 ori. Fondul Proprietatea vrea să răscumpere 600 milioane de acţiuni, pentru care este dispus să plătească 600 milioane lei (135,4 milioane euro).

Titlurile vor fi cumpărate la preţul de 1 leu/acţiune, cu 21% peste cotaţia la care acţiunile FP au încheiat şedinţa de joi, de 0,79 lei.

Acţiunile Băncii Transilvania (TLV) şi Băncii Comerciale Carpatica (BCC) au scăzut cu 0,56%, respectiv cu 5,11%.

Titlurile Carpatica au fost pe scădere cu aproximativ 2,5% până în ultima oră de tranzacţionare, pe rulaje foarte reduse. În ultimele 15 minute ale şedinţei au fost transferate volume mai mari de acţiuni la un preţ cu aproximativ 5% sub cel de miercuri.

„Preţul acţiunilor Băncii Transilvania şi Băncii Carpatica au scăzut ca urmare a afişării unor rezultate sub aşteptările investitorilor”, a mai spus brokerul de la Estinvest.Cele două instituţii de credit au prezentat joi dimineaţă rezultatele financiare înregistrate în primele nouă luni.

Banca Transilvania a înregistrat în primele nouă luni un profit net de 240,2 milioane lei (54,4 milioane euro), cu 9,5% mai mic decât în perioada similară a anului trecut, iar activele totale au crescut cu 2,4% faţă de finalul anului trecut, la 30,28 miliarde lei.

În acelaşi timp, Banca Carpatica a anunţat că activele au scăzut cu 21% faţă de finele anului trecut, la 3,72 miliarde lei (843 milioane euro), iar profitul net a urcat cu 61% comparativ cu perioada similară din 2012, la 19 milioane lei (4,31 milioane euro).

Tranzacţiile realizate joi cu acţiunile Băncii Transilvania au însumat 2,1 milioane lei (din care două deal-uri de 1,4 milioane lei), iar titlurile Băncii Carpatica au consemnat un rulaj de 185.000 de lei.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat miercuri acţiuni de aproape 1,9 milioane lei, faţă de 738.000 lei în şedinţa precedentă.

Te-ar mai putea interesa și
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
Valoarea alocaţiilor de stat pentru copii achitate în luna noiembrie 2024 a fost de 1,2 miliarde de lei, iar suma medie plătită a scăzut uşor, de la 336,31 în octombrie, la 336,18 lei pe......
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele rus Vladimir Putin a promis duminică şi mai multă "distrugeri" în Ucraina după un atac cu drone în ajun, ...
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri ...
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas SA va plăti 5,1 miliarde de euro pentru achiziţionarea diviziei de gestionare a activelor grupului francez ...