Rulmenţi Bârlad deschide o fabrică în India, cu management românesc
Compania românească cu acţionariat turcesc Rulmenţi Bârlad va deschide, anul viitor, o fabrică de rulmenţi în Ahmedabad, statul Gujarat, Indial, o investiţie de 10 milioane de dolari. Este cea de-a treia fabrică pe care Rulmenţi Bârlad o va avea în afara ţării, după cea din Ungaria şi cea din Turcia.
„Construcţia fabricii va începe imediat şi sperăm să o avem funcţională înainte de sfârşitul anului viitor. Investiţia este de 10 milioane de dolari pe un teren de 10.000 de metri pătraţi. Vom avea, iniţial, 100 de angajaţi, dar fabrica este pe sistem lego, se poate extinde în funcţie de cerere”, a declarat Mustafa tunca Dinciloglu, directorul fabricii din Bârlad.
Tehnologia de la viitoarea fabrică indiană este de origine românească, la fel cum va fi şi echipa de conducere, mai spune oficialul citat. Rulmenţii produşi în India vor fi comercializaţi sub brandul URB, denumirea grupului turcesc ce deţine Rulmenţi Bârlad.
Cele trei fabrici pe care le deţine în prezent Rulmenţi Bârlad au afaceri anuale cumulate de 70 de milioane de dolari, dintre care 56 de milioane de dolari sunt acontate doar de unitatea din România. Pentru anul viitor, conducerea URB estimează afaceri în creştere cu 25%.
Principalele pieţe de desfacere pentru fabrica bârlădeană sunt SUA, India şi Turcia. 97% din producţie este exportată. În ţară, principalii concurenţi sunt americanii de la Timken şi japonezii de la Koyo.
O problemă identificată de turcii de la URB sunt contrafacerile.
„În 2007, un om de afaceri indian a înscris marca URB la OSIM şi aduce, în Zona Liberă Giurgiu, rulmenţi produşi în China, pe care îi vine în Europa sub marca Made in Romania, la un preţ de şase ori mai mic decât al nostru. În vând sub brandul URB, ne fac concurenţă neloială. Am deschis şi acţiune în instanţă, dar aşteptăm şi sprijinul statului în lupta cu aceste produse piratate”, arată tunca Dinciloglu.
Rulmenţi Bârlad are un număr de 1.676 de angajaţi, salariul mediu pe fabrică fiind de 1.800 de lei. Este cel mai mare agent economic din zonă şi cel mai mare angajator.
Grupul URB ocupă locul 119 în topul producătorilor mondiali de rulmenţi. A preluat în 1998 fabrica din Bârlad, timp în care investiţiile din România au depăşit 125 de milioane de dolari.