Rulmenţi SA, cel mai longeviv producător de rulmenţi din România, cu o istorie de peste 70 de ani, a disponibilizat peste 200 de salariaţi

Rulmenţi SA, unul dintre cei mai mari producători de rulmenţi din România, controlat de Bera Holding din Turcia, a concediat colectiv 217 salariaţi, conform informaţiilor obţinute de Economica.net de la AJOFM Vaslui.
Cristina Şomănescu - joi, 14 nov. 2024, 22:05
Rulmenţi SA, cel mai longeviv producător de rulmenţi din România, cu o istorie de peste 70 de ani, a disponibilizat peste 200 de salariaţi

Cei 217 angajaţi ai Rulemenţi SA au fost concediaţi colectiv la data de 16 iulie 2024, arată datele obţinute de Economica.net de la AJOFM Vaslui. Până la data publicării articolului, oficialii companiei nu au răspuns întrebărilor Economica.net despre motivele care au condus la această decizie.

Rulmenţi a fost fondată în anul 1951 sub denumirea Întreprinderea de Rulmenţi Bârlad. Producţia efectivă a companiei a început în 1953, când s-a obţinut primul rulment bârlădean.
Pachetul majoritar de acţiuni al companiei Rulmenţi a fost preluat de grupul Kombassan din Turcia în anul 2000. Grupul Kombassan a fost redenumit Bera Holding.

Rulmenţi SA merge în pierdere din 2018 încoace

Compania Rulmenţi a închis anul 2023 cu pierdere netă de peste 44 de milioane de lei, cu 29% mai mare decât cea înregistrată în 2022.
Creşterea preţurilor la energie şi la materii prime, criza geopolitică din Europa de Est şi pandemia de Covid 19 au contribuit la pierderile acumulate de Rulmenţi SA, spune Consiliul de Administraţie al companiei, într-un răspuns la o solicitare a acţionarului Evergent Investments, consultat de Economica.net.

„Consiliul de Administraţie al grupului recunoaşte provocările semnificative cu care ne-am confruntat în ultimii ani, reflectate în rezultatele financiare consolidate la 31 decembrie 2023. Impactul factorilor macroeconomici externi, precum creşterea preţurilor la energie şi materii prime, criza geopolitică din Europa de Est şi pandemia globală, au influențat negativ performanţa noastră financiară. Cu toate acestea, continuăm să lucrăm activ pentru redresarea situaţiei prin măsuri concrete de optimizare a costurilor şi diversificarea portofoliului de produse. Suntem conştienţi că rezultatele obţinute nu sunt încă în concordanţă cu obiectivul iniţial de generare de profit pentru acţionari, însă suntem dedicaţi implementării unei strategii care să ne permită restabilirea profitabilităţii şi crearea de valoare pe termen lung. În ciuda acestor dificultăţi, rămânem optimişti şi ne menţinem angajamentul de a ne redresa şi de a reveni pe un curs ascendent în anii următori”, conform răspunsului Consiliului de Administraţie al companiei Rulmenţi la o întrebare a acţionarului Evergent Investmets cu privire la pierderile raportate de companie, consultat de Economica.net.

Planul companiei pentru reducerea pierderilor şi eficientizarea activităţii

„Conducerea societății a implementat deja mai multe măsuri concrete şi planifică acţiuni suplimentare pentru eficientizarea activităţii şi reducerea pierderilor, atât la nivel de grup, cât şi individual:

Pe termen scurt:

  • optimizarea costurilor operaţionale prin renegocierea contractelor cu furnizorii şi reducerea cheltuielilor nonesențiale.
  • intensificarea eforturilor de recuperare a creanţelor restante.

Pe termen mediu:

  • diversificarea portofoliului de produse şi servicii pentru a creşte veniturile.
  • implementarea programelor de eficientizare a proceselor interne prin digitalizare şi automatizare.

Pe termen lung:

  • extinderea prezenţei pe pieţe externe prin parteneriate strategice.
  • consolidarea poziţiei financiare prin creşterea capitalului de lucru.

Aceste măsuri sunt parte dintr-o strategie globală de redresare şi creştere pe termen lung, având ca scop principal eficientizarea operaţiunilor şi îmbunătățirea rezultatelor financiare”, se arată în răspunsul Consiliul de Administraţie al companiei Rulmenţi la o întrebare a acţionarului Evergent Investmets, consultat de Economica.net.

  • Fabrica Rulmenţi la sărbătorirea a 71 de ani de când a început producţia (în 1953). Sursă foto: compania Rulmenţi.

Rulmenti a avut afaceri nete de peste 147 de milioane de lei în anul 2023, cu 12,4% mai mici decât cele din 2022, arată bilanţurile societăţii, comparate de Economica.net. Compania a lucrat cu un număr mediu de 844 de salariaţi pe parcursul anului 2023, în scădere cu 38 de oameni pe statele de plată faţă de nivelul indicatorului din 2022.
Rulmenţi SA şi-a restrâns numărul mediu de angajaţi anual începând cu 2020, conform bilanţurilor societăţii, comparate de Economica.net.

Surse foto: compania Rulmenţi.

Te-ar mai putea interesa și
Klaus Iohannis a invitat președinții partidelor parlamentare, duminică, la Palatul Cotroceni
Klaus Iohannis a invitat președinții partidelor parlamentare, duminică, la Palatul Cotroceni
Preşedintele Klaus Iohannis a invitat, duminică, la Palatul Cotroceni preşedinţii partidelor şi formaţiunilor politice reprezentate în Parlamentul României, pentru consultări în vederea......
Producătorul european de baterii pentru EV-uri, Northvolt, mizează pe finanțări suplimentare care-i vor permite să iasă din faliment până la sfârșitul lui ianuarie
Producătorul european de baterii pentru EV-uri, Northvolt, mizează pe finanțări suplimentare care-i vor permite să iasă ...
Producătorul suedez de baterii pentru vehicule electrice Northvolt a declarat vineri că se așteaptă să primească finanțare ...
Meteorologii spun că România va suferi de secetă doar local în sudul și estul Olteniei
Meteorologii spun că România va suferi de secetă doar local în sudul și estul Olteniei
Conţinutul de apă în sol va înregistra valori scăzute doar local în sudul şi estul Olteniei, în cursul săptămânii ...
Honda și Nissan ar putea construi mașini unul în fabricile celuilalt
Honda și Nissan ar putea construi mașini unul în fabricile celuilalt
Honda și Nissan iau în considerare producția de vehicule unul în fabricile celuilalt, ca parte a planului lor de a aprofunda ...