În România, piaţa rulourilor pentru ferestre are un potenţial de creştere imens, dacă ţinem cont de faptul că doar 1,4% din ferestrele nou-montate se livrează cu rulouri, în comparaţie cu procente ce trec de 50% în ţări situate mai spre vestul continentului. De exemplu, în Germania rata echipării cu rulouri este de 60%.
Folosirea corectă a rulourilor pentru ferestre (termostoruri) poate reduce consumul de energie termică cu 10% pe timpul iernii, arată un studiu al European Solar Shading Organization (ES-So), susţinut de o analiză termografică realizată de MCA Grup România.
Rulourile instalate pe tâmplării, în condiţiile în care sunt utilizate corect, formează un sistem izolator termic (pe principiul pernei de aer izolatoare) alcătuit din tâmplărie (geamul în sine), stratul de aer cuprins între fereastră si rulou, care se comportă ca un bun izolator termic, şi, desigur, ruloul respectiv.
Acest „sistem” are capacitatea de a reduce transferul termic cu până la 10%, întrucât tâmplăria este protejată împotriva acţiunii directe a vântului şi ploilor, factori ce pot mări viteza de transfer termic. Sistemul este mai eficient când covorul ruloului reţine stratul de aer cât mai etanş şi lamelele sunt izolate termic (umplute cu material termoizolant).
Pe de altă parte, termostorurile reprezintă cea mai bună soluție de avea umbră și răcoare în zilele de caniculă, filtrând razele UV şi prevenind formarea efectului de seră. Folosirea termostorurilor suplinește în cele mai multe cazuri un aparat de aer condiționat, în plus obținându-se o izolare fonică superioară.
În România există două tipuri de termostoruri realizate din aluminiu: unele cu caseta ruloului aplicată pe tâmplăria existentă, putând fi montate oricând, şi cu caseta ruloului suprapusă pe tâmplărie. Acestea din urmă se montează împreună cu tâmplăria, iar caseta covorului de lamele se poate ascunde prin finisare (tencuire) atât la interior, cât și la exterior.