El a precizat că acest lucru se observă cel mai bine acum, în contextul în care Rusia a ameninţat cu reducerea şi chiar cu sistarea livrărilor de gaze către Europa, scrie Agerpres.
‘În mare, o treime din resursele energetice folosite de Europa provin din Rusia, dar şi Rusia îşi asigură o treime din PIB din încasările din exporturile de materii prime energetice, deci şi Rusia e interesată să-şi menţină piaţă europeană. De aici disperarea de a bloca proiecte mari de infrastructură, vezi cazul Nabucco, şi de a bloca accesul europenilor la resursele indigene, vezi manifestările împotriva gazelor de şist, pe care noi le priveam că fiind acţiuni ecologiste şi care au fost susţinute de fapt de Rusia, iar acum vedem de ce’, a arătat Iancu.
Potrivit acestuia, Rusia a finanţat anul trecut cu 82 de milioane de euro manifestaţiile împotriva gazelor de şist din mai multe ţări europene, printre care Franţa şi România.
‘Europa îşi pune acum un mare semn de întrebare, întrucât n-ai cum să înlocuieşti peste noapte o dependenţă atât de mare de Rusia. Infrastructura este greu de realizat peste noapte, iar preţul gazelor lichefiate este oricum mai mare decât preţul actual al gazelor. În aceste condiţii, cărbunele şi energia nucleară se discută ca fiind priorităţi’, a completat Iancu.