Rusia a introdus Meta, compania care deține Facebook, pe lista organizațiilor extremiste și teroriste

Rusia a desemnat oficial gigantul american Meta, compania-mamă a Facebook şi Instagram, drept organizaţie "teroristă şi extremistă", deschizând posibilitatea unor acţiuni legale sporite împotriva utilizatorilor săi din ţară, relatează marţi France Presse, transmite Agerpres.
AGERPRES - mar, 11 oct. 2022, 17:52
Rusia a introdus Meta, compania care deține Facebook, pe lista organizațiilor extremiste și teroriste

Meta a fost clasificată printre organizaţiile „teroriste şi extremiste” de către serviciul rus de monitorizare financiară, a constatat marţi AFP pe site-ul acestui organism guvernamental.

Deja în martie, un tribunal rus a interzis Meta pentru „extremism”, la câteva zile după blocarea în Rusia a Instagram şi Facebook, de atunci inaccesibile în ţară fără o reţea privată virtuală (VPN), precum Twitter şi multe site-uri media critice faţă de putere.

De la ofensiva Rusiei în Ucraina, autorităţile ruse desfăşoară o represiune exacerbată a criticilor conflictului, cu mii de amenzi şi zeci de dosare penale pasibile cu pedepse grele de închisoare, notează AFP.

Recunoaşterea oficială a Meta ca organizaţie „teroristă şi extremistă” face mai uşoară urmărirea penală a utilizatorilor săi în Rusia.

Pe mesageria Telegram, încă autorizată în ţară, reputatul avocat Pavel Cikov a indicat marţi că urmărirea penală ar putea fi angajată în mai multe cazuri: dacă o persoană menţionează public Meta fără a-i indica statutul de organizaţie interzisă sau dacă arată sigla companiei şi a filialelor acesteia.

Mai mult, potrivit lui Cikov, companiile ruseşti care ar utiliza reţelele sociale ale Meta pentru a distribui reclame sau lucrează cu aceste aplicaţii ar putea fi de asemenea acuzate că participă la o organizaţie „extremistă”.

Înainte de a fi interzisă, milioane de ruşi foloseau aplicaţiile Meta, în special Instagram, o reţea ce rămâne foarte apreciată în rândul tinerilor din ţară, în ciuda faptului că este blocată.

Meta deţine şi mesageria WhatsApp, care este de asemenea foarte populară în Rusia. În martie, justiţia rusă nu a dispus însă blocarea acestei aplicaţii, considerând că nu serveşte ca mijloc de „difuzare publică a informaţiilor”.

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...