Rusia a redus la zero livrările de gaze spre Ucraina – ministru ucrainean
‘Am fost informaţi că livrările de gaze spre Ucraina au fost reduse la zero, volumele trimise de Rusia fiind destinate doar tranzitului spre ţările europene’ (185 milioane de metri cubi pe zi), a declarat ministrul ucrainean.
Ucraina va ‘asigura un tranzit fiabil al gazelor spre Europa’, a asigurat el.
Gazpromul a fost obligat să instituie (de luni) sistemul de plată în avans pentru livrările de gaze în Ucraina, din cauza şantajului practicat de Kiev la negocieri, a declarat directorul executiv al companiei ruse de gaze, Aleksei Miller, la o reuniune cu premierul Dmitri Medvedev, informează ITAR-TASS.
‘Ar trebui să constatăm că tocmai poziţia neconstructivă a guvernului ucrainean a condus la instituirea sistemului de plată în avans’, a afirmat Miller, adăugând că partea ucraineană în încercarea de a obţine un preţ cât mai mic la gaze a şantajat Moscova că va preleva gaze din volumul destinat clienţilor europeni ai Gazprom.
În acest context, premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk a dat ordin Ministerului Energiei şi Combustibilului, precum şi Ministerului Justiţiei să pregătească un proiect de lege privind instituirea stării de urgenţă în sectorul energetic al ţării. ‘Trebuie să ne pregătim pentru ce este mai rău’, a afirmat şeful executivului ucrainean, citat de RIA Novosti.
Totodată, premierul Iaţeniuk a însărcinat Comisia naţională de reglementare în domeniul energetic să revizuiască tarifele la tranzitul de gaze ruseşti pe teritoriul Ucrainei.
În aceeaşi ordine de idei, comisarul european pentru energie Guenther Oettinger a avertizat luni că Europa s-ar putea confrunta cu o penurie de gaze la iarnă, după anunţul Moscovei privind sistarea livrărilor de gaze către Ucraina.
‘În următoarele săptămâni nu vor fi probleme, vom primi volumele de gaze (cu regularitate)’, a declarat Oettinger, dar în cazul în care Ucraina va utiliza rezervele stocate pe teritoriul său ‘vom avea o problemă în caz de iarnă friguroasă’.
‘Ucraina trebuie să decidă’ dacă îşi plăteşte facturile în avans sau dacă va lua din stocurile de care dispune, a spus el.
Rusia şi-a pus luni în aplicare ameninţarea şi a decis să închidă robinetul la gaze pentru Ucraina, după eşecul negocierilor trilaterale (Ucraina-Rusie-UE), riscând să afecteze Europa şi să aprofundeze cel mai grav conflict de pe continentul european de la încheierea războiului rece.