Rusia a schimbat formatul agresiunii împotriva Ucrainei – experţi militari

Economica.net
14 07. 2014
bilde_06656300

O caracteristică a transferului actual de arme către terorişti (aşa cum îi numeşte Kievul pe separatiştii proruşi) este că, în mare parte, personalul care deserveşte blindatele şi sistemele de lansare a obuzelor sau rachetelor este compus din militari profesionişti ruşi şi nu din mercenari, ca până recent.

Potrivit analizei ‘Rezistenţei informaţionale’, rebelii creează condiţii pentru o ‘flexibilizare’ a reacţiei internaţionale la o posibilă intervenţie rusă.

‘În coordonare cu partea rusă, în decursul ultimelor săptămâni, teroriştii efectuează periodic tiruri cu obuze de artilerie asupra teritoriului Federaţiei Rusiei din zonele de frontieră ale Ucrainei. Aceasta permite Moscovei să declare că teritoriul Rusiei este bombardat de forţele ucrainene’, estimează analişti militari ucraineni, citaţi de Unian.

Potrivit acestora, tirurile sunt lansate din zone unde nu există unităţi ale forţelor ucrainene implicate în operaţiunea specială din estul Ucrainei.

Rusia reacţionează cu promptitudine la fiecare atac de acest gen, exprimându-şi protestele şi ameninţând cu represalii, fără a mai aştepta vreo investigare a circumstanţelor producerii acestor incidente.

Analişti ai ‘Rezistenţi informaţionale’, o platformă media care reuneşte foste cadre militare şi din serviciile secrete ucrainene, susţin că ‘militari ruşi efectuează, ca represalii, tiruri de artilerie asupra poziţiilor ucrainene din zonele limitrofe ale Rusiei’, după cum scrie Unian.

Mai mult, soldaţi ruşi s-ar infiltra pe teritoriul Ucrainei pentru operaţiuni şi acţiuni individuale prin puncte de frontieră, controlate de rebeli. De exemplu, pentru a deturna atenţia de la implicarea militarilor ruşi în violenţele din Donbas, Rusia a început, din nou, la 30 iunie o mobilizare de trupe la graniţa cu Ucraina în dreptul regiunilor Sumy şi Harkov, unde nu se desfăşoară violenţe.

După ce un obuz, lansat duminică dinspre teritoriul ucrainean, a lovit o casă din orăşelul rus Doneţk, regiunea Rostov, omorând un cetăţean rus, Rusia a ameninţat cu ‘acţiuni ireversibile’.

Mai mult, Evgheni Buşmin, vicepreşedintele Consiliului Federaţiei (camera superioară a parlamentului rus) din partea regiunii Rostov, a evocat o ‘provocare în scopul de a forţa Rusia să intre în confruntare cu forţele ucrainene’, după cum scrie luni cotidianul rus Kommersant.

Un răspuns al Moscovei la astfel de ‘provocări’, ar trebui să fie ‘atacuri punctuale cu arme de înaltă precizie’ pe teritoriul Ucrainei pentru a-i distruge pe cei care lansează obuze, potrivit senatorului rus.

Influentul analist politic Serghei Markin, apropiat Kremlinului, susţine în schimb că ‘niciun fel de acţiuni din partea Rusiei’ nu vor urma.

‘Nicio decizie nu a fost luată. Nu există ultimatumuri (din partea Moscovei) şi totul arată mai mult ca ultimul avertisment chinez. Opinia publică rusă cere puterii utilizarea forţei împotriva Kievului, dar (Vladimir) Putin încearcă să evite o astfel de evoluţie. Deocamdată, el doreşte ca prin intermediul UE să exercite presiuni asupra lui Poroşenko (Petro, preşedintele Ucrainei) în scopul de a suspenda operaţiunea militară în Donbas’, a declarat Markin.

În opinia acestuia, Moscova s-ar putea decide pentru o intervenţie militară în Ucraina doar în cazul în care ar muri mai multe zeci de cetăţeni ruşi, a unei insulte evidente la adresa Rusiei sau a utilizării armelor de distrugere în masă de către partea ucraineană, ceea ce nu este cazul.