Rusia a testat în februarie 2022 un vehicul spaţial pentru o potenţială armă nucleară antisatelit – WSJ

Rusia a testat în urmă cu mai mult de doi ani un vehicul spaţial ce ar putea transporta în viitor o armă nucleară antisatelit, a scris joi cotidianul american The Wall Street Journal (WSJ), citat de agenţia EFE.
AGERPRES - vin, 17 mai 2024, 15:05
Rusia a testat în februarie 2022 un vehicul spaţial pentru o potenţială armă nucleară antisatelit - WSJ

Acest ziar, care a susţinut că informaţia pe care o prezintă este exclusivă şi a obţinut-o de la responsabili americani ce au vorbit cu condiţia anonimatului, a semnalat că vehiculul spaţial denumit „Cosmos 2553” a fost plasat pe orbită în februarie 2022, înaintea invaziei ruse în Ucraina.

Satelitul plasat pe orbită este conceput pentru a testa componente ale unei potenţiale arme antisatelit ce ar putea purta un focos nuclear, potrivit articolului din WSJ. Acest satelit nu este echipat cu o armă nucleară, dar responsabilii americani cred că el are legătură cu programul nuclear antisatelit al Rusiei care îngrijorează tot mai mult administraţia preşedintelui american Joe Biden.

Lansat pe 5 februarie 2022, satelitul rusesc a rămas de atunci pe o „orbită neobişnuită” şi a fost operat în secret ca o platformă de explorare şi dezvoltare a componentelor ne-nucleare ale unui nou sistem de arme.

Rusia afirmă că vehiculul său spaţial este destinat cercetărilor ştiinţifice, dar oficialii americani cred că a fost desfăşurat în scop militar.

Congresmanul republican Michael Turner, preşedintele Comitetului de Informaţii din Camera Reprezentanţilor, a emis în februarie anul acesta un comunicat enigmatic în care a făcut referire la o nouă ameninţare serioasă la adresa securităţii naţionale a SUA, fără a oferi vreun detaliu, cerându-i însă public preşedintelui Biden să declasifice informaţii referitoare la aceasta.

Ulterior, purtătorul de cuvânt pentru securitate naţională al Casei Albe, John Kirby, a confirmat că Rusia dezvoltă o „capabilitate anti-satelit”, despre care a spus că nu a fost încă desfăşurată, adăugând că preşedintele Biden a cerut administraţiei sale iniţierea unor discuţii diplomatice directe cu Moscova pe acest subiect.

„Nu vorbim aici despre o armă care să poată fi folosită pentru a ataca fiinţe umane sau a provoca distrugeri pe Terra”, a explicat atunci şi purtătorul de cuvânt pentru securitate naţională al Casei Albe, John Kirby.

Dar o astfel de armă ar putea ameninţa astronauţii pe orbita terestră joasă sau ar putea provoca pagube sateliţilor militari sau civili, a adăugat responsabilul american, asigurând că Washingtonul „ia foarte în serios” această situaţie.

Noul sistem pe care Rusia este bănuită că l-ar dezvolta „ar fi o încălcare a Tratatului privind Spaţiul Cosmic pe care l-au semnat 130 de ţări, inclusiv Rusia”, a mai spus Kirby anul acesta în februarie.

Reacţionând atunci după aceste relatări, preşedintele rus Vladimir Putin a declarat presei că el este împotriva dezvoltării armelor nucleare spaţiale. „Poziţia noastră este clară şi transparentă: am fost întotdeauna şi suntem împotriva desfăşurării de arme nucleare în spaţiu”, a spus Putin.

„Noi îndemnăm nu doar la respectarea tuturor acordurilor existente în acest domeniu, dar am oferit de mai multe ori să consolidăm colaborarea”, a adăugat liderul de la Kremlin.

Activităţile spaţiale ale Rusiei nu diferă de cele ale altor ţări, inclusiv de cele ale SUA, a asigurat preşedintele rus.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada A1 Sibiu – Pitești: Porr a forat 1.000 din cei 1.350 de metri ai Tunelului „Daniela” – secretar de stat
Autostrada A1 Sibiu – Pitești: Porr a forat 1.000 din cei 1.350 de metri ai Tunelului „Daniela” – ...
Constructorul austriac Porr a a atins astăzi o bornă importantă pe șantierul secțiunii 4 Tigveni - Curtea de Argeș a A1 Sibiu - Pitești, a anunțat joi secretarul de stat în Transporturi,......
Un nou parc în București. Primele imagini, cum va arăta
Un nou parc în București. Primele imagini, cum va arăta
Parcul Grozăvești a intrat în linie drepată, a scris pe pagina sa de facebook primarul sectorului 6 al Capitalei, Ciprian ...
Supernova Constanța își extinde oferta de magazine și servicii. Printrea acestea Studioul de Planificare și Comandă IKEA, Animax și Tedi
Supernova Constanța își extinde oferta de magazine și servicii. Printrea acestea Studioul de Planificare și Comandă ...
Centrul comercial Supernova Constanța anunță extinderea portofoliului prin deschiderea unor noi magazine, cu scopul de ...
Ministrul Energiei a semnat joi două contracte de finanțare prin PNRR pentru dezvoltarea de instalații de stocare
Ministrul Energiei a semnat joi două contracte de finanțare prin PNRR pentru dezvoltarea de instalații de stocare
Ministrul Energiei Sebastian Burduja a semnat joi două contracte de finanţare prin Investiţia 4.3 şi un contract prin ...