Rusia a transformat Crimeea într-o fortăreaţă

Economica.net
16 03. 2015
crimeea_56875323578_76735000

Rusia a desfăşurat în Crimeea baterii de rachete de coastă, dotate cu rachete antinavale Yakhont / Onyx ‘Bastion’, a recunoscut preşedintele rus, adăugând că aceste sisteme au fost instalate în aşa fel încât să poată fi văzute dinspre mare şi de sateliţi, pentru a descuraja orice fel de tentativă de atac împotriva peninsulei, scrie Agerpres.

”Bastion’ este un sistem defensiv, destinat să apere coasta, teritoriul. El nu atacă pe nimeni, dar este o armă eficientă, modernă, de înaltă precizie. Nimeni nu are deocamdată un astfel de sistem (în afara Rusiei). Acesta este astăzi cel mai eficient sistem de coastă din lume. Da, la un moment dat, pentru a da de înţeles tuturor că (peninsula) Crimeea este foarte bine apărată, noi am transferat acolo sisteme Bastion’, a admis Putin, care a recunoscut că Rusia era ‘pregătită’ să plaseze în stare de alertă forţele sale nucleare în martie 2014 în cazul unei intervenţii militare occidentale în Crimeea.

Referindu-se la operaţiunea propriu-zisă de acum un an de capturare a peninsulei ucrainene, preşedintele rus a recunoscut că serviciile secrete ale Moscovei au blocat comunicaţiile speciale dintre unităţile ucrainene dislocate în Crimeea şi punctele de comandă de la Kiev, pentru ca şefii militari ucraineni din teren să nu poată primi ordine de la superiorii lor.

În acelaşi timp, fostul comandant al Flotei Rusiei din Marea Neagră, amiralul Igor Kasatonov, a remarcat în acest context că serviciile de informaţii ale NATO nu au reuşit să urmărească pregătirea operaţiunii pentru blocarea unităţilor ucrainene în Crimeea anul trecut, potrivit RIA Novosti.

‘În Crimeea, serviciile de informaţii ale Alianţei Nord-Atlantice au ratat tot ce se poate. Unul din motive este ‘tăcerea strictă radio’ din perioada concentrării grupării armate (ruse), precum şi utilizarea abilă a bazei din Sevastopol, a transportului care a dus trupele ruse în Crimeea’, a afirmat amiralul Kasatonov.

La 16 martie se împlineşte un an de la controversatul referendum organizat în Crimeea, la care – potrivit Moscovei – 96,77 % din alegători (1.233.002 de persoane) s-au pronunţat pentru separarea de Ucraina şi alipirea ulterioară la Federaţia Rusă. Kievul şi Occidentul contestă rezultatele acestui referendum, denunţând anexarea ilegală a peninsulei ucrainene de către Moscova.