„Tot ceea ce se face legat de RT pe teritoriul american, după ce o vom califica drept o limitare a activităţilor (postului), putem face şi noi împotriva presei şi ziariştilor americani în Rusia”, a declarat Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a MAE rus.
Ea a dat asigurări că Moscova nu va face distincţie între mediile publice, acelea care primesc vreun fel de finanţare de la stat şi cele complet private.
Kremlinul a denunţat în ultimele săptămâni „presiuni fără precedent” la care sunt supuse mass media ruse precum RT şi agenţia de ştiri Sputnik. Directoarea RT, Margarita Simonian, a insistat săptămâna trecută că RT va înceta să mai emită în SUA dacă va fi obligată să se înregistreze ca „agent străin”, lucru care îi va limita mult activitatea.
„În cel mai rău caz vom părăsi teritoriul Statelor Unite şi vom înceta să mai emitem acolo. În cel mai rău caz Rusia va răspunde cu aceeaşi monedă măsurilor americane”, a insistat ea.
În SUA, canalul RT – care emite în engleză, spaniolă şi arabă – şi Sputnik sunt percepute ca instrumente ale maşinăriei de propagandă rusească şi sunt bănuite de amestec în chestiunile interne ale SUA, cum a fost cazul alegerilor prezidenţiale de anul trecut, comentează EFE.
Serviciul federal de supervizare a telecomunicaţiilor (Roscomnadzor) din Rusia a anunţat recent deschiderea unei proceduri administrative împotriva postului american CNN care, în opinia Roscomnadzor, nu oferă date generale despre fiecare dintre programele sale în timpul emisiei – de pildă, numele programului sau al redactorului şef – şi a avertizat că, la o nouă abatere, postul de televiziune ar putea fi închis în Rusia.