Potrivit unui comunicat al Rospotrebnadzor, citat de Agerpres, peste 28.000 de litri de producţie alcoolică importată din Republica Moldova de la începutul acestui an nu au corespuns exigenţelor de securitate. Această cantitate, precizează aceeaşi sursă, reprezintă ceva mai mult de 0,1% din totalul producţiei exportate de Republica Moldova în Federaţia Rusă.
Rospotrebnadzor ameninţă Republica Moldova că, în aceste condiţii, Rusia ar putea stopa importul de vinuri din Republica Moldova, cum a făcut şi în 2006. „Această situaţie demonstrează că atenţionările făcute anterior la adresa conducerii organelor competente ale Republicii Moldova nu au fost luate în seamă, astfel că există un risc real în privinţa revenirii la situaţia din anul 2006. Dacă în viitorul apropiat nu vom recepţiona din partea autorităţilor competente ale Republicii Moldova măsuri concrete, îndreptate spre asigurarea securităţii şi calităţii producţiei livrate, îngrijorările expuse ar putea deveni realitate”, se arată în comunicatul Rospotrebnadzor.
Rusia a interzis importul de vinuri moldoveneşti în primăvara anului 2006, iar livrările au fost reluate parţial în 2007 şi în totalitate în 2009. Jurnalul rus Ogonek a inclus recent embargoul din 2006 în topul ‘războaielor economice’ purtate de Rusia în ultimul deceniu. Conform aceleiaşi surse, producătorii moldoveni au pierdut în urma acelei blocade peste 200 de milioane de dolari.
Aflat luni la Chişinău, vicepremierul rus Dmitri Rogozin a atenţionat voalat Republica Moldova că ar putea avea probleme la asigurarea cu resurse energetice în sezonul rece. Într-o conferinţă de presă comună cu ministrul economiei de la Chişinău, Valeriu Lazăr, Rogozin a declarat că relaţiile energetice sunt foarte importante mai ales în preajma sezonului rece. „Sper că nu veţi îngheţa”, şi-a finalizat discursul oficialul rus.
El a mai atras atenţia Republicii Moldova „să nu-şi piardă vagoanele” în procesul de integrare în Uniunea Europeană. Dmitri Rogozin s-a referit în acest sens la Transnistria, menţionând că partea moldovenească ar trebui să comunice mai intens cu Tiraspolul în procesul de integrare europeană.