Rusia ameninţă: Există planuri pentru repetarea scenariului din Ucraina în Republica Moldova

Rusia ia în calcul repetarea scenariului din Ucraina în Republica Moldova si Transnistria, susţine ministrul rus de externe, Serghei Lavrov. Moscova speră că Uniunea Europeană este conştientă de influenţa nefastă pe care ar putea sa o aibă încă o acţiune de acest tip, a declarat luni ministrul rus de externe Serghei Lavrov, într-o conferinţă susţinută în cadrul proiectului 'Universitatea civică', sub egida Rusiei Unite, partidul de guvernământ în Rusia, relatează TASS şi Interfax.
Economica.net - lun, 20 oct. 2014, 10:24
Rusia ameninţă: Există planuri pentru repetarea scenariului din Ucraina în Republica Moldova

‘Sper ca Uniunea Europeană să conştientizeze influenţa nefastă a repetării scenariului care a avut loc în Ucraina în Republica Moldova şi în Transnistria, iar planuri în acest sens există’, a afirmat ministrul rus.

Lavrov a mai spus că Ucraina ar încerca să ‘revizuiască principiile fundamentale ale procesului de reglementare transnistreană în favoarea autorităţilor de la Chişinău, mai ales în momentul actual când autorităţile moldovene sunt pe punctul de a face o cotitură nedemocratică’. În acest sens, şeful diplomaţiei ruse a afirmat că Moscova consideră ‘revoltătoare’ decizia Curţii Constituţionale a Republicii Moldova de a interzice partide politice doar pentru că acestea se opun integrării europene a republicii.

‘În această etapă, autorităţile de la Chişinău încearcă să meargă într-o direcţie nedemocratică, iar exemplul este recenta decizie a Curţii Constituţionale, potrivit căreia orice partid al cărui scop nu este integrarea europeană este anticonstituţional. Am fost surprins când am citit această informaţie’, a spus Lavrov. Moscova încearcă în prezent să ‘lămurească toate circumstanţele’ în legătură cu această decizie, a subliniat şeful diplomaţiei ruse.

Principiile care stau la baza soluţionării diferendului transnistrean vizează identificarea unui statut special pentru Transnistria în condiţiile respectării integrităţii teritoriale a Republicii Moldova. Republica Moldova trebuie să rămână un stat suveran şi să-şi păstreze neutralitatea politică şi militară, a declarat Lavrov.

Moscova, a menţionat ministrul rus, contează pe faptul că Transnistria va dezvolta relaţii cu Uniunea economică eurasiatică şi Uniunea vamală (din CSI), iar Chişinăul nu va pune piedici acestui proces. În plus, Transnistria trebuie să dispună de dreptul de a-şi decide propriul viitor, în cazul în care Republica Moldova decide să renunţe la statutul său de ţară nealiniată, a mai spus Lavrov.

De fapt, Curtea Constituţională a Republicii Moldova a decis drept constituţională ratificarea Acordului de asociere între Republica Moldova şi Uniunea Europeană. Potrivit unor media proruse de la Chişinău, această decizie ar scoate în afara legii mai mult de jumătate din locuitorii republicii care se pronunţă pentru Uniunea Vamală.

‘Procesul de integrare europeană a Republicii Moldova nu numai că este corespunzător identităţii constituţionale a Republicii Moldova, dar orice altă orientare contrară este a priori neconstituţională’, se spune în decizia Curţii, potrivit Moldnews. Partidul Comuniştilor şi alte formaţiuni din Republica Moldova au declarat că, prin această decizie, Curtea le-a declarat drept anticonstituţionale. Populaţia Republicii Moldova rămâne împărţită între vectorul proeuropean şi cel prorus. În această situaţie, alegerile legislative din 30 noiembrie au implicaţii geopolitice, sunt de părere unii experţi.

Te-ar mai putea interesa și
Allianz Risk Barometer: 38% dintre companiille din lume consideră atacurile cibernetice ca fiind principalul risc la adresa lor în 2025. În România pe primul loc sunt catastrofele naturale
Allianz Risk Barometer: 38% dintre companiille din lume consideră atacurile cibernetice ca fiind principalul risc la adresa ...
Aproape patru din zece companii globale (38%) identifică atacurile cibernetice, în special scurgerile de date, ca fiind principalul risc la adresa afacerilor lor în 2025, după cum reiese din......
De la antreprenor local la lider global. Vladimir Sterescu, primul român promovat la conducerea gigantului american CGS.
De la antreprenor local la lider global. Vladimir Sterescu, primul român promovat la conducerea gigantului american CGS.
Computer Generated Solutions (CGS), lider global în servicii de outsourcing, aplicații software și soluții de învățare ...
HONOR lansează în România Magic7 Pro, cu aplicația Google Gemini pre-instalată. Cât va costa smartphone-ul
HONOR lansează în România Magic7 Pro, cu aplicația Google Gemini pre-instalată. Cât va costa smartphone-ul
HONOR a lansat, miercuri, smartphone-ul Magic7 Pro în Europa, inclusiv în România, cu noi caracteristici AI și cu aplicația ...
Germania a aprobat instalarea unui număr record de noi turbine eoliene în 2024
Germania a aprobat instalarea unui număr record de noi turbine eoliene în 2024
Organismele de reglementare din Germania au aprobat, anul trecut, instalarea celui mai mare număr de turbine eoliene onshore ...