Rusia ameninţă: Există planuri pentru repetarea scenariului din Ucraina în Republica Moldova

Economica.net
20 10. 2014
m2_1314385945_47707000

‘Sper ca Uniunea Europeană să conştientizeze influenţa nefastă a repetării scenariului care a avut loc în Ucraina în Republica Moldova şi în Transnistria, iar planuri în acest sens există’, a afirmat ministrul rus.

Lavrov a mai spus că Ucraina ar încerca să ‘revizuiască principiile fundamentale ale procesului de reglementare transnistreană în favoarea autorităţilor de la Chişinău, mai ales în momentul actual când autorităţile moldovene sunt pe punctul de a face o cotitură nedemocratică’. În acest sens, şeful diplomaţiei ruse a afirmat că Moscova consideră ‘revoltătoare’ decizia Curţii Constituţionale a Republicii Moldova de a interzice partide politice doar pentru că acestea se opun integrării europene a republicii.

‘În această etapă, autorităţile de la Chişinău încearcă să meargă într-o direcţie nedemocratică, iar exemplul este recenta decizie a Curţii Constituţionale, potrivit căreia orice partid al cărui scop nu este integrarea europeană este anticonstituţional. Am fost surprins când am citit această informaţie’, a spus Lavrov. Moscova încearcă în prezent să ‘lămurească toate circumstanţele’ în legătură cu această decizie, a subliniat şeful diplomaţiei ruse.

Principiile care stau la baza soluţionării diferendului transnistrean vizează identificarea unui statut special pentru Transnistria în condiţiile respectării integrităţii teritoriale a Republicii Moldova. Republica Moldova trebuie să rămână un stat suveran şi să-şi păstreze neutralitatea politică şi militară, a declarat Lavrov.

Moscova, a menţionat ministrul rus, contează pe faptul că Transnistria va dezvolta relaţii cu Uniunea economică eurasiatică şi Uniunea vamală (din CSI), iar Chişinăul nu va pune piedici acestui proces. În plus, Transnistria trebuie să dispună de dreptul de a-şi decide propriul viitor, în cazul în care Republica Moldova decide să renunţe la statutul său de ţară nealiniată, a mai spus Lavrov.

De fapt, Curtea Constituţională a Republicii Moldova a decis drept constituţională ratificarea Acordului de asociere între Republica Moldova şi Uniunea Europeană. Potrivit unor media proruse de la Chişinău, această decizie ar scoate în afara legii mai mult de jumătate din locuitorii republicii care se pronunţă pentru Uniunea Vamală.

‘Procesul de integrare europeană a Republicii Moldova nu numai că este corespunzător identităţii constituţionale a Republicii Moldova, dar orice altă orientare contrară este a priori neconstituţională’, se spune în decizia Curţii, potrivit Moldnews. Partidul Comuniştilor şi alte formaţiuni din Republica Moldova au declarat că, prin această decizie, Curtea le-a declarat drept anticonstituţionale. Populaţia Republicii Moldova rămâne împărţită între vectorul proeuropean şi cel prorus. În această situaţie, alegerile legislative din 30 noiembrie au implicaţii geopolitice, sunt de părere unii experţi.