Rusia anticipează o creştere de 38% a veniturilor din exporturile de energie în acest an, la 337,5 miliarde de dolari

Volumele mai mari ale exporturilor de petrol, coroborate cu creşterea preţurilor gazelor, vor mări veniturile Rusiei din exporturile de energie la 337,5 miliarde de dolari în acest an, respectiv cu 38% faţă de 2021, potrivit unui document al Ministerului Economiei văzut de Reuters.
News.ro - J, 18 aug. 2022, 07:55
Rusia anticipează o creştere de 38% a veniturilor din exporturile de energie în acest an, la 337,5 miliarde de dolari

Creşterea veniturilor, dacă se va materializa, va ajuta la susţinerea economiei Rusiei în faţa valurilor de sancţiuni occidentale. Aceasta va oferi preşedintelui Vladimir Putin numerar pentru a finanţa cheltuielile militare sau pentru a creşte salariile şi pensiile într-un moment în care economia a intrat în recesiune şi inflaţia erodează nivelul de trai, scrie News.ro.

Dar boom-ul veniturilor din energie compensează doar parţial prejudiciul cauzat de sancţiuni asupra economiei în ansamblu, au spus analiştii.

„Impactul sancţiunilor asupra economiei Rusiei este foarte neuniform. În unele sectoare, a fost catastrofal, cum ar fi industria auto, scrie News.ro.

Sectorul petrolului este relativ nevătămat deocamdată”, a declarat Janis Kluge, asociat senior la Institutul German pentru Afaceri Internaţionale şi de Securitate.

Pe lângă sectorul auto, el a citat IT-ul şi finanţele drept două dintre sectoarele cele mai afectate.

”Aceste sectoare au avut cele mai puternice legături cu Occidentul şi, prin urmare, suferă cel mai mult”, a explicat acesta.

Documentul ministerului prevede că veniturile din exporturile de energie vor scădea la 255,8 miliarde de dolari anul viitor, dar că vor fi mai mari decât încasările din 2021, de 244,2 miliarde de dolari, scrie News.ro.

Ministerul Economiei nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

Preţul mediu de export al gazelor naturale va creşte de peste două ori în acest an, la 730 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, înainte de a scădea treptat până la sfârşitul anului 2025, potrivit prognozei.

Fluxurile de gaze din Rusia, principalul furnizor al Europei, sunt reduse anul acesta, după ce o rută a fost închisă când Moscova a trimis trupe în Ucraina, în februarie, iar către unele ţări europene au fost întrerupte pentru că acestea au refuzat să plătească gazele în ruble şi a izbucnit o dispută legată de reparaţiile la o turbină pentru conducta Nord Stream 1, care are traseul din Rusia până în Germania, scrie News.ro.

Preţurile gazelor au crescut în consecinţă, confruntându-i pe consumatorii europeni cu ameninţarea raţionalizării energiei în această iarnă şi cu niveluri ale inflaţiei nemaivăzute de zeci de ani.

Ministerul Economiei estimează acum că volumele de gaze din conducte de la exportatorul rus Gazprom vor scădea la 170,4 miliarde de metri cubi (bcm) în acest an, comparativ cu prognoza publicată în mai, de 185 miliarde de metri cubi şi faţă de 205,6 miliarde de metri cubi exportaţi în 2021.

Citeşte mai departe pe scrie News.ro.

Te-ar mai putea interesa și
Piraeus Bank a acordat două finanțări de 106 milioane de euro, pentru construirea a două centrale fotovoltaice în județul Dolj
Piraeus Bank a acordat două finanțări de 106 milioane de euro, pentru construirea a două centrale fotovoltaice în județul ...
Piraeus Bank S.A. (Grecia) și sucursala sa din Frankfurt au finanțat cu suma totală de 106 milioane de euro construirea unor centrale fotovoltaice de către METLEN Energy & Metals S.A. Grecia în......
România a atras două miliarde de euro prin obligațiuni verzi. Raport în premieră
România a atras două miliarde de euro prin obligațiuni verzi. Raport în premieră
România a finalizat cu succes prima etapă de finanțare sustenabilă, obținând 10,85 miliarde de lei (echivalentul a ...
Românii au primit în perioada 2019 – 2024 despăgubiri de 5 milioane de euro pentru călătoriile anulate
Românii au primit în perioada 2019 – 2024 despăgubiri de 5 milioane de euro pentru călătoriile anulate
Președintele României, Nicușor Dan, a semnat vineri, 25 iulie 2025, decretul pentru promulgarea pachetului legislativ ...
E oficial. Președintele Nicușor Dan a promulgat primele măsuri de austeritate. Care sunt și de când se aplică – Sinteză
E oficial. Președintele Nicușor Dan a promulgat primele măsuri de austeritate. Care sunt și de când se aplică – ...
Președintele României, Nicușor Dan, a semnat vineri, 25 iulie 2025, decretul pentru promulgarea pachetului legislativ ...