Preşedintele rus Vladimir Putin a acuzat marţi Occidentul că prin ajutorul militar oferit Ucrainei încearcă să provoace Rusiei o „înfrângere strategică”, aşadar a decis suspendarea participării Rusiei la Tratatul Noul START sau START III. Acesta este ultimul tratat de dezarmare nucleară încă în vigoare între Rusia şi SUA, care plafonează la 1.550 numărul focoaselor nucleare desfăşurate de fiecare dintre aceste două ţări şi permite inspecţii reciproce, care însă nu s-au mai desfăşurat din anul 2020, din cauza pandemiei şi apoi a războiului în Ucraina, scrie Agerpres.
Decizia lui Putin riscă să antreneze o nouă cursă a înarmării, într-un moment periculos în care liderul de la Kremlin consideră tot mai mult războiul pe care l-a lansat anul trecut împotriva Ucrainei drept o confruntare a ţării sale cu Occidentul, care-şi intensifică în acest timp livrările de arme către Ucraina.
Întrebat în ce circumstanţe ar putea Rusia să revină în Tratatul Noul START, purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a spus: „Totul va depinde de poziţia Occidentului (…) Când va exista o disponibilitate de a lua în considerare preocupările noastre, atunci situaţia se va schimba”.
La rândul său, vice-ministrul rus de externe Serghei Riabkov a spus într-o declaraţie acordată presei că Rusia va „monitoriza următoarele acţiuni ale Statelor Unite şi ale aliaţilor săi, inclusiv în vederea adoptării unor noi contramăsuri, dacă va fi necesar”.
Întrebat dacă SUA, în urma deciziei Rusiei de a-şi suspenda participarea la Tratatul START III, ar putea denunţa tratatul, Riabkov a răspuns că nu exclude o asemenea posibilitate. „Nu exclud nimic. (Statele Unite) au denunţat în decursul timpului multe tratate”, a răspuns vice-ministrul rus. El a mai afirmat că în prezent nu există dialog între Moscova şi Washington şi nici „nu se ştie când va fi reluat”, adăugând că actuala conduită a SUA „nu inspiră optimism”.
În lunile premergătoare lansării campaniei militare ruse în Ucraina, Rusia a cerut Occidentului „garanţii de securitate”, solicitare care apoi, până când Rusia a declanşat războiul, a făcut obiectul unor tratative diplomatice intense şi în cele din urmă eşuate, Washingtonul considerând inacceptabile cererile Moscovei.
Rusia a solicitat în special retragerea infrastructurii militare a NATO pe poziţiile precedente anului 1997 – adică înaintea extinderii Alianţei către Est – şi promisiunea că nu va mai exista nicio nouă extindere a NATO către statele foste sovietice, mai ales către Ucraina.