Rusia ar putea avea propriul sistem de plată cu cardul în şase luni

Economica.net
31 03. 2014
card_atm_2_73315900_10413500

Săptămâna trecută, Vladimir Putin anunţa că Rusia îşi va crea propriul său sistem de plată electronic, ca alternativă la sistemele giganţilor americani Visa şi MasterCard, după ce SUA au introdus sancţiuni împotriva mai multor responsabili ruşi, precum şi împotriva unor bănci ruseşti.

‘Am discutat acest subiect la o reuniune cu Banca Centrală. Este nevoie de o serie de modificări în actele legislative care pot fi făcute destul de rapid. După adoptarea amendamentelor, cred că am avea nevoie de două până la şase luni de pregătiri tehnice înainte de lansarea sistemului naţional de plată’, a declarat directorul Sberbank, German Gref.

De asemenea, Gref a estimat că Sberbank ar putea să înceapă să resimtă în al doilea trimestru al acestui an efectele deprecierii rublei şi presiunilor de pe pieţele financiare. Deşi Sberbank nu este vizată de sancţiunile occidentale, Gref a spus că banca a început să înregistreze un nivel ridicat de restructurare a datoriilor.

Cu toate acestea, directorul Sberbank a încercat să calmeze îngrijorările apreciind că, pe ansamblu, perspectiva economică nu este una pesimistă.

‘Nu aş spune că situaţia este critică sau proastă. Credem că avem potenţialul de a lucra în acest context şi în viitor’, a spus German Gref.

SUA şi Uniunea Europeană au catalogat anexarea Crimeei drept ilegală şi au decis să îngheţe activele şi să introducă restricţii de călătorie pentru o serie de oficiali din Rusia şi Crimeea. Aceste decizii, precum şi ameninţarea unor sancţiuni mai dure dacă Moscova va interveni militar în estul Ucrainei, au condus la prăbuşirea pieţelor financiare ruseşti.

În prima estimare a unei mari instituţii internaţionale cu privire la posibilele pagube economice provocate de criza din Crimeea, Banca Mondială a estimat că PIB-ul Rusiei ar putea să se contracte cu 1,8% în 2014. De asemenea, potrivit prognozelor Băncii Mondiale, ieşirile de capital din Rusia ar putea să se ridice la 150 de miliarde de dolari în 2014 şi la 80 de miliarde de dolari în 2015. Conform acestor prognoze, ieşirile de capital din acest an ar urma să fie mai mari decât suma de 120 de miliarde de dolari care a ieşit din Rusia în timpul crizei financiare globale din 2008.