Rusia ar putea împrumuta Ungariei până la 10 mld. euro pentru construcţia a două reactoare nucleare

Economica.net
14 01. 2014
reactor_07546500_30186400

Cele două reactoare ar urma să fie construite de compania Rosatom, controlată de statul rus. Rosatom construieşte centrale nucleare în ţări precum Bangladesh şi Iran.

Extinderea va dubla capacitatea centralei de la Paks, a declarat Putin reporterilor după o întrevedere cu Orban la reşedinţa sa din apropierea Moscovei.

Cele două guverne discută, încă, termenii unui împrumut, a afirmat ministrul de Finanţe al Rusiei, Anton Siluanov.

Putin se foloseşte de controlul asupra resurselor energetice pentru a-şi intinde sfera de influenţă în afara statelor foste membre ale Uniunii Sovietice, notează Bloomberg.

În decembrie, Putin s-a angajat să acorde un împrumut de 15 miliarde de dolari Ucrainei, precum şi o reducere a preţului perceput la livrările de gaze naturale. De asemenea, preşedintele rus a promis un împrumut de până la 2 miliarde de dolari Belarusului.

Rusia va finanţa 80% din construcţia a două reactoare în Ungaria de câte 1.200 de MW sub forma unui împrumut pe 30 de ani la dobândă mai redusă decât cea disponibilă pe piaţa financiară, a declarat la Budapesta şeful de cabinet al lui Orban, Janos Lazar. Construcţia reactoarelor este estimată să dureze 10 ani.

Ungaria va acoperi restul costurilor proiectului, care ar putea ajunge până la 12 miliarde de euro, a spus Lazar. Budapesta a renunţat la intenţia de a organiza o licitaţie pentru atragerea de investitori după ce a primit acordul de principiu al Comisiei Europene pentru a atribui Rusiei proiectul.

Premierul ungar a făcut din reducerea preţurilor la utilităţi una dintre temele centrale ale campaniei electorale a partidului său, Fidesz, pentru alegerile parlamentare din Ungaria, care ar trebui să se desfăşoare în circa trei luni.

Centrala nucleară de la Paks este singura de acest fel din Ungaria şi este situată la aproximativ 100 de kilometri la sud de Budapesta. Centrala are în prezent în funcţiune patru reactoare ruseşti cu o capacitate totală de 2.000 de MW şi produce circa 40% din energia electrică a ţării.

Marius Oncu, marius.oncu@mediafax.ro