Veniturile din exporturile de petrol şi gaze naturale sunt responsabile pentru jumătate din bugetul Rusiei, ţară care nu este membră a OPEC, chiar dacă este al doilea mare producător mondial de ţiţei, scrie Agerpres.
‘În 2015, se aşteaptă ca producţia de petrol să ajungă la 525 de milioane de tone. În general, Ministerul Energiei nu exclude riscul ca, în contextul situaţiei economice actuale, volumul producţiei să fie redus’, a declarat Alexander Novak.
Potrivit acestuia, este posibil ca producţia să fie redusă la o serie de câmpuri petrolifere mai vechi, în timp ce în cazul câmpurilor Prirazlomnoye, Imilorskoe, Trebs şi Titov producţia ar putea creşte.
Referindu-se la sancţiunile impuse Rusiei de statele occidentale, Novak a răspuns: ‘Acum că unii din partenerii noştri străini părăsesc proiectele ruseşti, trebuie să rezolvăm simultan două probleme, să găsim noi parteneri şi să înlocuim tehnologia’.
Oficialul rus a precizat, însă, că o serie de companii chineze şi indiene sunt interesate să coopereze pentru dezvoltarea de noi câmpuri petrolifere în Rusia.
Sancţiunile impuse Rusiei de statele Occidentale din cauza rolului Moscovei în criza din Ucraina vizează în special sectorul energetic rusesc, prin restrângerea exportului de tehnologie şi interzicerea accesului la finanţare pentru companiile ruseşti.