Anton Siluanov a avertizat că la actualul preţ al petrolului, veniturile la bugetul Rusiei vor fi cu peste 3.000 de miliarde de ruble (38,6 miliarde de dolari) mai mici decât se preconiza în momentul construcţiei bugetului.
Preţul barilului de petrol a scăzut cu peste 70% în ultimele 18 luni, iar acest lucru reprezintă o problemă pentru Rusia, ţară care realizează jumătate din venituri din exporturile de petrol şi gaze naturale. Bugetul Rusiei pe 2016 a fost calculat pe baza unui preţ al barilului de ţiţei Urals de 50 de dolari, însă vineri ţiţeiul rusesc se tranzacţiona pentru 27 de dolari per baril.
‘În consecinţă, există o diferenţă dublă iar pentru veniturile la buget această diferenţă înseamnă un minus de peste 3.000 de miliarde de ruble’, a explicat Anton Siluanov într-un interviu acordat unui post de televiziune din Rusia. ‘Este momentul să luăm o decizie pentru a face rost de bani. În prima etapă vorbim de un pachet de acţiuni pe care intenţionam să îl vindem de câţiva ani, adică 19,% din Rosneft’, a adăugat oficialul rus.
Guvernul rus deţine în prezent aproape 70% din acţiunile Rosneft, companie responsabilă pentru 40% din producţia de petrol a Rusiei, iar în anul 2013 a scos la vânzare un pachet de 19,% pentru ca ulterior să revină asupra deciziei sale.
Premierul rus Dmitri Medvedev a anunţat vineri că toate ministerele şi structurile statale vor fi nevoite să taie din cheltuieli şi să-şi reducă personalul pentru a face faţă crizei prin care trece Rusia. Aceasta după ce anterior, guvernul de la Moscova a aprobat un plan prin care se solicită tuturor departamentelor reducerea cheltuielilor cu aproximativ 10%, repetând o politică pe care a impus-o şi în 2015.