‘Ar trebui să pregătim noi reguli bugetare care să ne permită să echilibrăm bugetul în funcţie de noile categorii de preţ şi să trimitem banii în rezervele noastre, fără a cheltui veniturile suplimentare când preţul barilului de ţiţei depăşeşte 50-60 dolari’, a declarat Anton Siluanov.
Ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, a declarat recent că ţara ar putea să-şi majoreze producţia de petrol cu un procent în acest an de la nivelul de 10,6 milioane barili pe zi înregistrat în 2014, scrie Agerpres.
Miercuri, cotaţia barilului de petrol Brent cu livrare în luna noiembrie era în creştere cu 0,48 dolari, la 49,53 dolari, în timp ce la bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotaţia barilului de ţiţei light sweet crude (WTI) era 46,16 dolari.
În trimestrul doi din 2015, PIB-ul Rusiei s-a contractat cu 4,6%, după un declin de 2,2% în primele trei luni din acest an.
Recent, Banca Rusiei estima că PIB-ul ar putea să scadă cu 5% anul acesta, dacă preţul barilului de petrol vă rămâne în jurul valorii de 60 de dolari.
Anul trecut, rubla s-a depreciat cu 50% faţă de dolar, pe fondul scăderii preţului la petrol, dar şi al aversiunii investitorilor faţă de activele ruseşti, în urma sancţiunilor impuse Moscovei de statele occidentale.