Rusia are un plan de rezervă pentru susţinerea economiei – Şuvalov
‘Avem planuri, avem şi fonduri pentru ele. Sperăm că situaţia nu va evolua conform celui mai dificil scenariu, dar avem un plan de acţiune pentru cea mai dură desfăşurare a evenimentelor’, a declarat oficialul pentru agenţia rusă de ştiri Interfax.
Liderii G7 (SUA, Canada, Germania, Italia, Franţa, Marea Britanie, Japonia) şi ai UE au adoptat luni la Haga o declaraţie în care şi-au exprimat susţinerea pentru integritatea teritorială a Ucrainei şi au condamnat anexarea Crimeii de către Rusia. Ei au anunţat, totodată, că îşi anulează participarea la summitul G8 din iunie de la Soci, summit ce va avea loc la Bruxelles, dar fără prezenţa Rusiei.
Premierul rus Dmitri Medvedev a minimalizat importanţa sancţiunilor anunţate după anexarea Crimeii de către Moscova, spunând că adoptarea de măsuri punitive suplimentare de către Occident nu va descuraja companiile să activeze în Rusia.
Planul economic de rezervă pentru situaţii neprevăzute a fost finalizat săptămâna trecută, iar preşedintele şi premierul sunt la curent cu acest plan, a explicat Igor Şuvalov. Acesta a adăugat că planul nu va fi dat publicităţii pentru a se evita ‘acţiunile speculative’ ale investitorilor. Guvernul de la Moscova nu exclude acordarea unor ajutoare masive de stat, similare cu cele din 2008, dar va fi fi selectiv în alegerea companiilor, a subliniat oficialul rus. Acesta a dat asigurări că Rusia nu va ieşi de pe pieţele financiare în urma sancţiunilor ci se va concentra pe ‘descoperirea de noi pieţe’.
Banca Centrală a Rusiei a decis în 14 martie păstrarea ratei dobânzii la 7%, în linie cu estimările analiştilor, şi a anunţat că prioritară rămâne stoparea deprecierii şi menţinerea stabilităţii financiare.
În primele două luni ale acestui an, Banca Centrală a Rusiei a vândut aproape 14 miliarde de dolari şi 1,3 miliarde de euro, cheltuind peste 11 miliarde de dolari pentru a stopa deprecierea rublei.