Există „riscul potenţial al unui război civil reînnoit în Afganistan”, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit agenţiei Interfax.
„Desigur, nimeni nu intenţionează să intervină în aceste evenimente”, a spus Peskov, întrebat despre o posibilă intervenţie rusă în conflict. El a afirmat însă că situaţia actuală reprezintă „o ameninţare şi un pericol în plus”.
Rusia urmăreşte cu îngrijorare victoria talibanilor islamişti în Afganistan, temându-se printre altele că luptători din Asia Centrală ar putea pătrunde pe teritoriul fostei Uniuni Sovietice, scrie Agerpres.
Moscova a fost implicată mult timp în negocieri cu talibanii, care au preluat puterea în Afganistan în urmă cu peste o săptămână.
Compania rusească de stat specializată în exporturi de armament Rosoboronexport a declarat că cererea de arme ruseşti ar putea creşte din cauza crizei din Afganistan.
„Dacă este nevoie (de arme) în ţările vecine sau în rândul partenerilor noştri … suntem gata să răspundem”, a declarat directorul general al Rosoboronexport, Alexander Mikheiev.
La rândul său, preşedintele rus Vladimir Putin le-a spus luni liderilor din Asia Centrală că este vital să se evite orice influenţă a islamului radical în regiune din Afganistan şi extremiştii radicali să fie ţinuţi la distanţă, a anunţat Kremlinul.
În cadrul unui summit online al Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă, având ca temă situaţia din Afganistan, Putin a declarat, de asemenea, că este important ca traficul de droguri din Afganistan să fie monitorizat cu atenţie.
În cadrul reuniunii, Putin şi liderii din Asia Centrală şi-au exprimat îngrijorarea că Statul Islamic are încă un punct de sprijin în Afganistan şi că reprezintă o ameninţare, a anunţat Kremlinul. Liderii au fost de acord să-şi coordoneze acţiunea comună în ceea ce priveşte situaţia din Afganistan, a precizat Kremlinul.