Rusia. Banca centrală a crescut dobânda de referinţă cu 100 de puncte de bază, până la 19%

Banca Centrală a Rusiei a majorat dobânda de referinţă cu 100 de puncte de bază, până la 19%, la şedinţa de politică monetară care a avut loc vineri, adăugând că va fi nevoie de o nouă înăsprire a politicii monetare pentru a reduce inflaţia, transmite Reuters.
AGERPRES - vin, 13 sept. 2024, 14:50
Rusia. Banca centrală a crescut dobânda de referinţă cu 100 de puncte de bază, până la 19%

Decizia oficialilor de la Banca Rusiei i-a luat prin suprindere pe analiştii intervievaţi de Reuters, care prognozau că instituţia va menţine dobânda de bază nemodificată la 18%, pe fondul unor semnale preliminare care arată că economia încetineşte, scrie Agerpres.

În schimb, cele mai recente date referitoare la inflaţie, publicate joi, arată că ritmul de creştere a preţurilor se menţine ridicat, iar Banca Rusiei a subliniat că există în continuare riscuri asociate cu o inflaţie ridicată. Datele arată că în luna august rata anuală a inflaţiei a încetinit până la 9,05%, fiind doar puţin mai mică decât cea de 9,13% înregistrată în luna iulie.

„Per total, aşteptările inflaţioniste ale agenţilor economici rămân la un nivel ridicat. Asta întăreşte inerţia unei inflaţii persistente”, a informat Banca Rusiei, într-un comunicat de presă.

Calculele Băncii Rusiei arată că inflaţia de bază ajustată sezonier a accelerat în luna august la 7,7%, de la 6,1% în iulie. De la începutul anului, preţurile au crescut cu 5,35%.

Cele mai recente prognoze macroeconomice arată că inflaţia se va situa la 7,3% pe ansamblul acestui an, cu mult peste ţinta de 4% a Băncii Centrale. Conform acestor prognoze, Guvernul de la Moscova se aşteaptă în prezent la o creştere a PIB-ului cu 3,9% în 2024, o cifră semnificativ mai mare decât avansul de 2,8% prognozat în luna aprilie. Totuşi, noile cifre sugerează o încetinire a ritmului de creştere, care, în prima jumătate a anului, a atins 4,6%.

Economia rusă continuă să înregistreze o creştere solidă, ca urmare a veniturilor generate de exporturile de petrol şi a cheltuielilor guvernamentale, inclusiv a cheltuielilor militare. Unul dintre rezultate este inflaţia ridicată, pe care banca centrală a încercat să o combată prin dobânzi mari, pentru a face mai scumpe împrumuturile şi cheltuielile pentru bunuri, măsuri care, potrivit teoriei economice, ar trebui să reducă presiunile asupra preţurilor.

 

Te-ar mai putea interesa și
Grâul s-a ieftinit la Bursa din Chicago, unde se stabilește prețul global de referință, ca urmare a diminuării temerilor privind un blocaj în aprovizionarea pe Marea Neagră
Grâul s-a ieftinit la Bursa din Chicago, unde se stabilește prețul global de referință, ca urmare a diminuării temerilor ...
Cotaţiile la grâu au înregistrat cel mai redus nivel din ultimele şase săptămâni, pe fondul atenuării temerilor privind problemele de aprovizionare din Marea Neagră, transmite Bloomberg,......
MedLife a cumpărat spitalul Euromedica Baia Mare
MedLife a cumpărat spitalul Euromedica Baia Mare
MedLife, cea mai mare rețea de servicii medicale private din România, își continuă consolidarea în zona Ardealului ...
Rectificarea bugetară va fi una pozitivă, ca urmare a unui plus la buget de 10,4 miliarde de lei – surse Agerpres
Rectificarea bugetară va fi una pozitivă, ca urmare a unui plus la buget de 10,4 miliarde de lei – surse Agerpres
Liderii coaliţiei de guvernare au stabilit în şedinţa de marţi că proiectul de rectificare bugetară, care va fi una ...
Autostrada A13 Sibiu – Făgăraș: Makyol a început lucrările pentru organizările de șantier
Autostrada A13 Sibiu – Făgăraș: Makyol a început lucrările pentru organizările de șantier
Primele utilaje au început lucrul pe Autostrada Sibiu – Făgăraș (A13), anunță marți reprezentanții Direcției Regionale ...