Rusia caută sprijinul Chinei pentru Rosneft şi băncile de stat afectate de sancţiuni

Rusia a semnat 38 de acorduri cu China, de la sectorul bancar la cel energetic, în timpul vizitei premierului chinez Li Keqiang la Moscova, aceasta îndreptându-se spre Asia pentru a-şi menţine creşterea economiei, afectată de sancţiunile occidentale în urma conflictului din Ucraina, transmite Bloomberg.
Economica.net - lun, 13 oct. 2014, 17:37
Rusia caută sprijinul Chinei pentru Rosneft şi băncile de stat afectate de sancţiuni

Printre documentele importante se află acordul guvernamental care sprijină contractul de 400 miliarde de dolari prin care Gazprom va furniza Chinei gaze naturale printr-o nouă conductă din Siberia şi un acord ce prevede extinderea cooperării între grupul rus de stat Rosneft şi China National Petroleum Corp.

Izolată de SUA şi UE din cauza conflictului din Ucraina, Rusia se îndreaptă spre China pentru a căuta investiţiile de care are nevoie, în scopul evitării recesiunii. Astfel, statul chinez obţine acces la materii prime şi la arme sofisticate, au declarat, pentru Bloomberg, surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

De asemenea, Rusia şi China au semnat un tratat de evitare a dublei taxări, în condiţiile în care companii ruse importante, cum ar fi Gazprom şi Lukoil, iau în considerare listarea la bursa de la Hong Kong. Băncile Centrale din Rusia şi China au semnat acordul de swap valutar.

Guvernul de la Moscova încurajează companiile să încheie contracte în ruble pentru a reduce dependenţa de dolari, după ce sancţiunile au blocat accesul unor mari bănci ruseşti pe pieţele de capital. Rubla rusească a coborât luni la un nou minim istoric în raport cu moneda euro, afectată de criza din Ucraina şi consecinţele sale asupra economiei Rusiei, dar şi de scăderea cotaţiei petrolului. În jurul orei 8,20 GMT, moneda europeană a depăşit pragul de 51,20 ruble, precedentul record care data din luna martie, în momentul anexării Crimeei de către Rusia, şi a urcat până la nivelul record de 51,258 ruble.

Grupul chinez Export-Import Bank a semnat acorduri cu băncile ruseşti VTB Group, Vnesheconombank şi Russian Agricultural Bank, băncile ruseşti de stat fiind supuse sancţiunilor internaţionale.

Lukoil a început discuţiile cu o serie de bănci pentru un nou credit pre-export, acesta urmând să fie un test al apetitului băncilor pentru a acorda credite companiilor ruseşti, au declarat, vineri, pentru Reuters, o serie de surse bancare. Acestea susţin că băncile au luat în considerare cererea Lukoil, dar, deocamdată, nu este clar dacă vor acorda creditul, având în vedere includerea Lukoil în ultima rundă de sancţiuni introduse de SUA şi UE împotriva unor oficiali ruşi şi a unor companii ruseşti.

Lukoil este prima companie privată inclusă în luna septembrie pe lista companiilor ruseşti vizate de sancţiunile occidentale. Bancherii susţin că, deşi sancţiunile interzic furnizarea de anumite tehnologii, nu afectează şi finanţarea. În plus, unele bănci sunt interesate să acorde credite unei companii de top, cum este Lukoil, cel mai mare producător de petrol independent din Rusia.

În România, Lukoil se află pe locul al treilea pe piaţa distribuţiei de carburanţi, cu un lanţ de 301 de benzinării. De asemenea, compania gestionează nouă depozite de carburanţi. În cadrul operaţiunilor din România ale Lukoil lucrează circa 3.500 de angajaţi, din care 2.500 pe platforma de la Petrotel.

Te-ar mai putea interesa și
MAE transmite a o avertizare de călătorie în Martinica, teritoriu francez de peste mări. Au fost impuse restricții în urma protestelor care au loc în regiune
MAE transmite a o avertizare de călătorie în Martinica, teritoriu francez de peste mări. Au fost impuse restricții în ...
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Martinica, teritoriu francez de peste mări, asupra......
Sute de mii de români vor trebui să-și schimbe din nou cărțile de identitate
Sute de mii de români vor trebui să-și schimbe din nou cărțile de identitate
Cartea de identitate (buletinul) emisă după împlinirea vârstei de 25 de ani are ca perioadă de expirare data de 3 august ...
Uraganul Milton a lăsat în urmă cel puțin 16 morți și pagube de 50 de miliarde de dolari după ce a lovit coasta de est a Statelor Unite – (Video)
Uraganul Milton a lăsat în urmă cel puțin 16 morți și pagube de 50 de miliarde de dolari după ce a lovit coasta de ...
Peste două milioane de locuinţe erau fără curent electric în Florida vineri seara, după trecerea uraganului Milton, ...
Fitch confirmă ratingul Bucureștiului la „BBB minus”, cu perspectivă stabilă
Fitch confirmă ratingul Bucureștiului la „BBB minus”, cu perspectivă stabilă
Fitch Ratings a confirmat vineri ratingurile pe termen lung în valută şi monedă locală ale Bucureştiului la "BBB minus", ...