„Nu poate fi vorba de a garanta securitatea pentru oricine şi orice în această zonă atât timp cât Ucraina nu-şi va asuma angajamente suplimentare pentru a nu utiliza această rută în scopuri militare”, a subliniat Ministerul Apărării rus pe Telegram.
Ministerul rus a îndemnat ONU, garantul acordului asupra cerealelor ucrainene semnat în iulie, să ajute la „obţinerea de garanţii din partea Ucrainei că ea nu va utiliza culoarul umanitar şi porturile ucrainene desemnate pentru exportul de produse agricole în scopul comiterii de acte ostile împotriva Rusiei”.
Moscova şi-a suspendat participarea la acordul ce permite exporturile de cereale ucrainene, esenţiale pentru aprovizionarea alimentară mondială, după un atac întreprins sâmbătă cu drone aeriene şi submarine asupra flotei sale staţionate în Crimeea, peninsula pe care Rusia a anexat-o în 2014.
Potrivit armatei ruse, acest atac, pe care Moscova l-a imputat Ucrainei ce ar fi fost ajutată de specialişti britanici, a fost întreprins în parte dinspre culoarul maritim utilizat pentru transportul de cereale.
„Aşteptând să fie clarificată situaţia cauzată de actul terorist comis de Ucraina pe 29 octombrie (…) culoarul de securitate este suspendat”, a anunţat luni armata rusă, ale cărei nave exportau navele-cargo cu cereale.
Ucraina a denunţat un „fals pretext” utilizat de Moscova pentru a suspenda acest acord, iar Londra a dezminţit orice implicare în atacul survenit în Crimeea.
Mai multe nave încărcate cu cereale ucrainene au continuat luni să utilizeze culoarul maritim. Kremlinul a declarat că ar fi „periculos” şi „dificil” să se continue aplicarea acordului fără Moscova.
SUA au calificat luni drept ”extorcare colectivă” cererea pe care Moscova a adresat-o Ucrainei de a nu utiliza culoarul destinat exporturilor de cereale în scopuri militare, după un atac asupra flotei sale în Crimeea şi după ce Rusia şi-a suspendat participarea la acordul privind exportul acestor cereale, informează AFP.
„Aceasta seamănă fie cu o pedeapsă colectivă, fie cu o extorcare colectivă”, a declarat pentru presă purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, Ned Price.
„Aceasta nu este o problemă ce vizează doar două ţări de pe Terra. Acesta este un imperativ urgent” pentru ţările în curs de dezvoltare, a afirmat Price.
„Suspendarea acordului de către Moscova ar reprezenta o pedeapsă colectivă pentru restul lumii, dar mai ales pentru ţările cu venituri mici şi venituri intermediare care au nevoie disperată de aceste cereale”, a adăugat el.
Ned Price şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu creşterea preţurilor la produsele alimentare peste tot în lume, deja constatate din cauza incertitudinii din jurul acordului asupra transportului de cereale.