Rusia denunţă „presiunea fără precedent” a SUA asupra Turciei pentru renunţarea la sistemul de plată Mir

Kremlinul a denunţat miercuri "presiunea fără precedent" a SUA asupra Turciei, care va renunţa la sistemul de plată rusesc Mir, folosit de o mână de ţări în lume, de teama unor represalii americane puternice, relatează AFP.
AGERPRES - mie, 28 sept. 2022, 15:58
Rusia denunţă

„Bineînţeles, această decizie a fost luată sub presiunea fără precedent” a Washingtonului, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, considerând „situaţia complexă” pentru băncile turce care foloseau până acum cardurile Mir şi care acum „sunt ameninţate de sancţiuni” economice americane.

„Trebuie să căutăm împreună mijloace pentru a contracara această presiune astfel încât să nu distrugem cooperarea noastră comerciale şi economică”, a adăugat Peskov, făcând apel la Ankara „să nu priveze milioanele de turişti ruşi care vizitează Turcia în fiecare an de condiţiile confortabile”.

Aceste declaraţii, care sună ca un avertisment, ilustrează presiunea sub care se află Turcia, al cărui preşedinte Recep Tayyip Erdogan are nevoie de sprijinul financiar al Rusiei şi de gazul ieftin al acesteia pentru a-şi susţine economia aflată în dificultate înaintea unor alegeri dificile, dar trebuie în acelaşi timp să nu se expună la sancţiunile americane cu un efect potenţial devastator.

Anterior miercuri, un înalt oficial turc a confirmat pentru AFP că cele trei bănci turce publice (Halkbank, Ziraat şi Vakifbank) care folosesc încă sistemul rusesc de plată Mir vor renunţa la el după avertismentele SUA. El nu a precizat însă data.

Două dintre cele mai mari bănci din ţară, Denizbank şi Isbank, au anunţat deja săptămâna trecută că vor suspenda folosirea sistemului de plată Mir.

Extrem de dependentă de gazul şi petrolul din Rusia, Turcia a refuzat să se alăture sancţiunilor occidentale adoptate după ofensiva rusă din Ucraina, Erdogan prezentându-se ca un mediator privilegiat al conflictului, în special asupra unor chestiuni precum schimbul de prizonieri şi exporturile de produse alimentare.

Însă presiunile Washingtonului par să fi afectat decizia liderilor turci. Decizia Turciei a sporit de facto şi mai mult izolarea bancară a Rusiei.

Înaintea Turciei, Uzbekistanul a anunţat la sfârşitul săptămânii trecute că renunţă la cardurile Mir, folosite din 2015 în câteva ţări din lume, printre care şi Belarus, pentru a le permite ruşilor să facă plăţi în străinătate.

Te-ar mai putea interesa și
Oppo lansează în România telefonul Find X8 Pro, echipat cu camere Hasselblad și ColorOS 15
Oppo lansează în România telefonul Find X8 Pro, echipat cu camere Hasselblad și ColorOS 15
OPPO a lansat la nivel global seria Find X8, Europa fiind regiunea care prezintă în exclusivitate modelul premium, Find X8 Pro, disponibil inclusiv în România. ...
UniCredit Bank a încheiat cu succes cea mai mare emisiune a sa pe piaţa locală de obligațiuni corporative negarantate, în valoare de 750 milioane de lei
UniCredit Bank a încheiat cu succes cea mai mare emisiune a sa pe piaţa locală de obligațiuni corporative negarantate, ...
UniCredit Bank anunță finalizarea cu succes a unei noi emisiuni de obligațiuni corporative în lei (negarantate, de rang ...
95% dintre gospodăriile din marile orașe ale UE aveau acces la internet anul trecut
95% dintre gospodăriile din marile orașe ale UE aveau acces la internet anul trecut
Anul trecut, 95% dintre gospodăriile aflate în oraşele mari din Uniunea Europeană aveau acces la internet, comparativ ...
Aurul bate un nou record și ajunge la 415,32 lei gramul
Aurul bate un nou record și ajunge la 415,32 lei gramul
Gramul de aur s-a scumpit vineri cu 9,4105 lei (2,32%), ajungând la o cotaţie de 415,3204 lei, de la 405,9099 lei, cât ...