Economia rusească a înregistrat anul trecut cel mai semnificativ declin de după 2009, în condiţiile în care preţul petrolului (unul dintre principalele produse de export ale Rusiei) s-a prăbuşit, iar sancţiunile impuse din cauza conflictului din Ucraina au limitat accesul la finanţarea internaţională.
În trimestrul patru din 2015, PIB-ul Rusiei a scăzut cu 3,8%, după un declin de 3,7% în precedentele trei luni, în timp ce analiştii se aşteptau la un recul de 3,9%. Rosstat a revizuit şi datele din primele două trimestre, când economia s-a contractat cu 2,8% şi, respectiv, 4,5%.
Există dovezi că economia face faţă ajustărilor continue ‘la noul normal’: preţul scăzut al ţiţeiului, sistemul de flotare liberă a rublei şi incertitudinile geopolitice în urma sancţiunilor, a declarat analistul Vladimir Miklashevsky, de la Danske Bank A/S în Helsinki.
Banca Centrală a Rusiei apreciază că deprecierea rublei a făcut produsele ruseşti mai competitive. Instituţia a menţinut luna trecută rata dobânzii la 11%, citând declinul economiei mai puţin sever decât a estimat anterior.
Preţul barilului de petrol a scăzut cu peste 70% în ultimele 18 luni, iar acest lucru reprezintă o problemă pentru Rusia, ţară care realizează jumătate din venituri din exporturile de petrol şi gaze naturale.