Rusia este dispusă să ofere împrumuturi şi gaze mai ieftine pentru Ucraina

Economica.net
16 12. 2013
gaze_4344566532_61383200_56312300

Autorităţile ucrainene se confruntă cu o criză politică majoră de la refuzul preşedintelui Viktor Ianukovici, la sfârşitul lunii noiembrie, de a semna un acord de asociere cu Uniunea Europeană, în favoarea unei apropieri cu Rusia. Decizia Kievului a determinat sute de mii de ucraineni proeuropeni să iasă în stradă, într-o mişcare de contestare care durează de peste trei săptămâni.

Unul dintre consilierii preşedintelui rus, Vladimir Putin, a sugerat luni că un acord de împrumut bilateral ar putea fi convenit cu prilejul vizitei lui Ianukovici la Moscova, care va avea loc marţi, iar separat un ministru ucrainean a declarat că este posibil să se ajungă la un acord pentru reducerea preţului gazelor naturale ruseşti.

‘Situaţia din Ucraina este atât de gravă încât fără împrumuturi, dintr-o parte sau alta, pur şi simplu nu vor mai putea menţine stabilitatea economică’, a declarat Andrei Belousov, consilierul economic al preşedintelui rus.

‘Nu exclud ca, dacă va fi cerut, un credit să fie oferit Ucrainei’, a mai spus Belousov.

Ministerul rus de Finanţe a confirmat că cele două ţări poartă negocieri cu privire la acordarea unui credit, iar ministrul ucrainean al Energiei, Eduard Stavitsky, a declarat, la rândul său, că există o probabilitate crescută pentru ajungerea la un acord referitor la reducerea preţului plătit de Ucraina pentru gazele naturale livrate de Rusia.

Aceste declaraţii vin după ce comisarul european pentru extindere, Stefan Fule, a scris duminică pe Twitter că UE a suspendat negocierile cu autorităţile ucrainene în privinţa acordului de asociere, din cauza lipsei unui angajament clar din partea preşedintelui Viktor Ianukovici de a semna acest document.

Autorităţile de la Kiev trebuie să găsească peste 17 miliarde de dolari în 2014 pentru a acoperi factura la gazele naturale şi a rambursa creditele care ajung la maturitate. Însă, capacitatea Guvernului de la Kiev de a-şi rambursa datoriile este afectată de reducerea rezervelor valutare, care, la finele lunii octombrie, se situau la 20,6 miliarde de dolari, o sumă care acoperă mai puţin de două luni şi jumătate de importuri.

Andrei Belousov nu a spus cât de mare va fi creditul oferit de Rusia, însă, potrivit unor surse de la Kiev, ar putea fi vorba despre un împrumut de 15 miliarde de dolari, iar Moscova va furniza în avans o sumă de 3 – 5 miliarde de dolari. Comparativ, cea mai mare sumă oferită până acum Ucrainei de Bruxelles a fost de 610 milioane de euro, însă oficialii europeni poartă discuţii cu Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială şi cu alte instituţii financiare pentru găsirea modalităţilor de a ajuta Ucraina.

Pe lângă credite, Ucraina vrea şi un preţ mai mic la gazele naturale furnizate de Rusia, în condiţiile în care, în prezent, plăteşte aproximativ 400 de dolari pentru 1.000 de metri cubi.

Premierul ucrainean Mykola Azarov s-a declarat, duminică, încrezător că în curând se va ajunge la un acord pentru reducerea preţului. Sursele de la Kiev susţin că este posibilă o reducere de cel puţin 10-15%.

Preşedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, urmează să se întâlnească marţi la Moscova cu omologul său rus, Vladimir Putin, pentru discuţii pe tema cooperării economice şi schimburilor comerciale, urmând să semneze mai multe acorduri, se arată într-un comunicat publicat pe pagina de Internet a administraţiei de la Kremlin.