„În lumina deciziei luate de Eurogroup, preşedintele Putin consideră că este posibil să sprijinim eforturile preşedintelui Ciprului, şi de asemenea ale Comsiei Europene, menite să depăşească criza economică şi criza bancară sistemică a insulei-stat”, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, citat de Interfax, preluată de Guardian.
Astfel, în pofida tensiunilor apărute între Moscova şi Nicosia pe fondul taxării depozitelor bancare, Rusia semnalează că este gata să ajute Ciprul prin relaxarea codiţiilor împrumutului acordat cu 2 ani în urmă.
Cipru a acceptat la cererea UE, FMI şi BCE să desfiinţeze a doua mare bancă a ţării, Cyprus Popular Bank şi să taxeze sumele de peste 100.000 de euro din depozitele constituite la cea mai mare instituţie de credit a ţării, Bank of Cyprus, ca precondiţie pentru nu acord de bailout cu scopul de a menţine statul mediteranean în zona euro. Economiile mai mici de 100.000 de euro sunt garantate prin legislaţia UE.
Premierul rus Dmitri Medvedev a declarat că decizia Ciprului de a taxa depozitele bancare negarantate este echivalentă cu furtul.
Potrivit estimărilor din presa internaţională, cetăţeni şi companii din Rusia ar vea în depozite în băncile cipriote mai multe zeci de miliarde de dolari.
Ministrul cipriot al Finanţelor, Michalis Sarris, a mers săptămâna trecută la Moscova pentru a solicita sprijinul financiar al Rusiei, însă discuţiile s-au încheiat aparent fără un acord.
Renegocierea împrumutului prin reducerea dobânzii şi prelungirea perioadei de restituire dincolo de anul 2016 a fost una dintre variantele luate în calcul.
„Cred că împrumutul va fi prelungit, iar condiţiile ajustate”, a afirmat Sarris vineri, la plecarea din Moscova.