Preşedintele rus Vladimir Putin a făcut din relansarea demografică una dintre marile sale priorităţi după ce a preluat puterea şi, chiar dacă a repurtat un oarecare succes în ceea ce priveşte relansarea natalităţii şi creşterii speranţei de viaţă, Rusia nu a ieşit niciodată dintr-o criză demografică care durează de decenii, scrie Agerpres.
Acest recensământ, care se desfăşoară în intervalul 15 octombrie – 14 noiembrie, este al treilea din istoria post-sovietică a Rusiei, după cele din 2002 şi 2010. Pentru prima dată, el se va desfăşura în mare parte online, după ce a fost amânat de mai multe ori din cauza pandemiei.
Însă, este deja clar că populaţia rusă continuă să scadă, o evoluţie care s-a accelerat odată cu pandemia de COVID-19, responsabilă numai ea pentru peste 400.000 de morţi de la începutul ei în 2020, potrivit agenţiei pentru statistică Rosstat.
Realitatea demografică este şi mai sumbră. Rusia a pierdut 510.000 de locuitori în 2020 şi alţi 595.000 în perioada ianuarie-august 2021.
Datele Rosstat arată o mortalitate în creştere puternică din cauza pandemiei, în timp ce natalitatea stagnează.
După o scurtă perioadă de creştere, populaţia rusă a scăzut din nou din 2018, generaţia născută în primii ani post-sovietici, marcaţi de o scădere a natalităţii, ajungând la vârsta la care poate concepe copii.
Chiar înainte de pandemie, preşedintele rus a anunţat un nou plan menit să crească până în 2024 rata de fertilitate a femeilor din Rusia de la 1,4 până la 1,7. Urmau să fie oferite mai multe avantaje financiare pentru familiile cu mai mulţi copii, printre care acces gratuit la cantinele şcolare.
Pandemia de COVID-19 a dat o lovitură puternică demografiei şi continuă să o facă, ruşii întârziind să se vaccineze, restricţiile sanitare fiind unele limitate, iar distanţarea fizică sau portul măştii sanitare nefiind în general respectate.
Din iunie, Rusia se confruntă cu cel mai ucigător val epidemic, cauzat de varianta Delta.