Dimitri Medvedev îi avertizează pe europeni că vor plăti 2.000 de euro pentru o mie de metri cubi de gaze

22 02. 2022
putin-medvedev

„Cancelarul german Olaf Scholz a dat instrucțiuni să se oprească certificarea gazoductului Nord Stream 2. Bine. Bun venit într-o lume nouă în care europenii vor plăti în curând 2.000 de euro pentru o mie de metri cubi de gaz!”, a scris Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, pe Twitter, potrivit Digi24.

Cancelarul german Olaf Scholz a anunțat, marți, că certificarea gazoductului Nord Stream 2 nu poate continua, având în vedere ultimele acțiuni ale Rusiei. El a făcut anunțul după ce Rusia a anunțat că va trimite trupe în regiunile separatiste din Ucraina, la scurt timp după ce a anunțat că le recunoaște independența.

Olaf Scholz a precizat că a dat instrucțiuni Ministerului Economiei să contacteze autoritatea de reglementare din Germania. „Astăzi am cerut Ministerului Federal al Economiei să retragă raportul privind securitatea energetică de la Agenția Federală pentru Rețea”, a spus cancelarul.

„Fără această certificare, Nord Stream 2 nu poate intra în funcțiune”, a spus Scholz.

Cancelarul a subliniat că acesta este un pas necesar de făcut pentru ca „certificarea gazoductului să nu poată avea loc acum„. Acesta le-a declarat reporterilor că guvernul său a luat această măsură ca răspuns la acțiunile Moscovei în Ucraina.

Conducta dintre Rusia și Germania a fost finalizată în septembrie anul trecut, dar nu este încă în funcțiune. Programat iniţial să fie dat în exploatare în 2019, gazoductul Nord Stream 2 a suferit numeroase întârzieri după ce SUA au ameninţat că vor penaliza companiile care se vor implica în construcţia acestei conducte. Situaţia s-a schimbat după ce presedintele american Joe Biden a decis să elimine unele sancţiuni, în luna mai a anului 2021, când a fost convenit un acord cu Germania, care însă a avertizat că va reacţiona dacă Rusia va încerca să folosească energia drept o armă împotriva Ucrainei.

Gazoductul Nord Stream 2, cu o capacitate de 55 de miliarde de metri cubi pe an, ar urma să dubleze capacitatea de transport a actualului gazoduct Nord Stream 1, prin care gazele rusești ajung în Germania direct, prin Marea Baltică, ocolind Ucraina.