„Asemenea acţiuni, care ar ocoli Consiliul de Securitate al ONU, în cazul în care vor avea loc bineînţeles, vor aduce o atingere gravă sistemului bazat pe rolul central al Naţiunilor Unite şi (vor da) o lovitură gravă (…) ordinii mondiale”, le-a spus unor jurnalişti consilierul diplomatic al Kremlinului Iuri Uşakov.
El a salutat respingerea, joi seara, de către Parlamentul britanic a oricărei intervenţii militare în Siria, subliniind că „acest lucru reflectă opinia majorităţii britanicilor şi europenilor”.
„Mi se pare că oamenii încep să înţeleagă cât de periculoase sunt asemenea scenarii”, a adăugat Uşakov.
Parlamentul britanic a refuzat să îl autorizeze pe premierul David Cameron să lanseze o acţiune militară împotriva Damascului ca răspuns la folosirea armelor chimice.
În faţa ameninţării unui vot de veto rus şi eventual chinez în Consiliul de Securitate al ONU, Casa Albă a sugerat că preşedintele american Barack Obama îşi rezervă dreptul de a acţiona unilateral împotriva regimului sirian.
Refuzul Marii Britanii de a interveni în Siria nu schimbă totuşi cu nimic poziţia Franţei, care doreşte o acţiune „proporţionată şi fermă” împotriva Damascului, a declarat vineri preşedintele François Hollande într-un interviu pentru ziarul Le Monde.
Un aprig aliat al Siriei, Rusia nu a încetat să îşi exprime opoziţia faţă de o acţiune militară
„Rusia este împotriva oricărei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU care să prevadă posibilitatea folosirii forţei”, a reiterat vineri adjunctul ministrului rus de Externe Ghenadi Gatilov, citat de agenţia semioficială Itar-Tass.