Rusia invadează pieţele lumii cu grâu în defavoarea României. Exporturile românești ar putea scădea cu 1 milion de tone

Exporturile românești de grâu ar putea scădea cu peste 1 milion de tone în acest an, urmare a competiției din partea Rusiei și a altor state europene. Aceasta după ce, în 2017, România devansase Franța, cel mai mare exportator de grâu din 2016, și urcase de pe poziția a treia pe cea de-a doua, după Germania. 
Economica.net - mie, 02 mai 2018, 20:52
Rusia invadează pieţele lumii cu grâu în defavoarea României. Exporturile românești ar putea scădea cu 1 milion de tone

România riscă să piardă anul acesta poziţia a doua în clasamentul celor mai mari exportatori europeni de grâu, după ce anul trecut a devansat Franţa ca urmare a producţiei foarte mici din această ţară, arată ultima prognoză realizată de Departamentul pentru Agricultură al SUA (USDA). Analiştii Agenţiei estimează că în anul de marketing 2017/2018 exporturile româneşti de grâu ar putea să scadă cu aproximativ 1 milion de tone, în mare parte datorită concurenței regionale. 

Aceasta în contextul în care, anul trecut, România a profitat de producţia foarte slabă din Franţa pentru a-i cuceri pieţele şi a urcat în clasamentul exportatorilor o poziție, până pe locul doi, după Germania (conform datelor Comisiei Europene aferente perioadei iulie 2016/iunie 2017 și a USDA).

Numai în primele cinci luni ale anului de marketing 2016-2017 (mai 2016 – mai 2017) exporturile de grâu românesc s-au majorat cu 111% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, ajungând la un total de 3,8 milioane de tone, conform USDA.

De asemenea, statistica românească a consemnat pentru anul calendaristic 2017 exporturi de grâu şi meslin de peste 5,8 milioane de tone, în valoare de aproximativ un miliard de euro. Potrivit Institutului Naţional de Statistică, trendul pozitiv evidenţiat de USDA nu s-a menţinut însă până la finele anului, astfel că, raportat la 2016, în 2017 cantitatea de grâu vândută peste graniţe a fost cu 1,1 milioane de tone mai mică comparativ cu 2016. 

Rusia scade şansa românilor de a exporta

„În anul de marketing 2016/17 s-a înregistrat cel mai mic volum al exportului de grâu din ultimii patru ani, din cauza situației din Franţa care şi-a pierdut coroana ca exportator principal de grâu nu numai în favoarea Germaniei, ci și a României. Deși ritmul exporturilor a fost puțin mai lent în acest sezon, Franța își va redobândi titlul în 2017/18, și cu o marjă importantă. Acest lucru se datorează  redresării parțiale a exporturilor franceze”, explică USDA.

Estimările USDA sunt întărite și de Comisia Europeană, ale cărei date vamale indică deja că Franța a redevenit pe prima poziție în clasamentul exportatorilor. În primele 43 de săptămâni ale acestui an (ultimele date disponibile), România se menține încă pe locul doi cu licențe de exporturi de 3 milioane de tone, față de 6,3 milioane de tone Franța și 2,2 milioane tone Germania.

Mai multe despre ce s-a întâmplat anul trecut AICI

În ceea ce privește situația europeană, potrivit USDA , întreaga Europa va suferi în acest an de scăderea exporturilor către ţările terţe, atât urmare a producţiei mai slabe, cât şi a concurenţei acerbe din partea Rusiei și a celorlalte state din zona Mării Negre (Ucraina și Kazakhstan).

Spre exemplu, licențele de export până la jumătatea lunii martie se ridică la 15,2 milioane de tone, cu 4,4 milioane de tone mai scăzute decât în perioada similară a anului de marketing 2016 /17.

Principalii beneficiari ai grâului european sunt, în mod tradițional, Africa de Nord și Orientul Mijlociu, în principal Algeria, Maroc, Arabia Saudită și Egipt. UE20 a pierdut cota de piață pe aceste piețe în 2016/17. Exporturi substanțiale au fost raportate către țări precum Nigeria, Iordania și Africa de Sud. 

Cine profită de pe urma creşterii exporturilor – Top cinci traderi

În România, exporturile de cereale sunt generate cu precădere de traderi, companii multinaţionale şi locale care cumpără grâul de la producători pentru a-l vinde mai departe. Iar anul trecut, la fel ca şi în 2016, cel mai mare exportator de grâu românesc a fost compania chineză Nidera (actualmente COFCO International), potrivit informaţiilor transmise ECONOMICA.NET de către INS.

Urmează Ameropa Grains SA, parte a Grupului de companii Ameropa Elveţia. Aceasta din urmă deţine în România, atât Combinatul de Îngrăşăminte Azomureş, cât şi Chimpex, unul dintre cei mai mari operatori din Portul Constanţa.

De asemenea, al treilea cel mai mare exportator de grâu din România este traderul american ADM România Trading, urmat de Glencore Agriculture BV din Olanda și CHS Agritrade din SUA.

Te-ar mai putea interesa și
Ministrul Rafila: Am cumpărat circa 350 de incubatoare noi
Ministrul Rafila: Am cumpărat circa 350 de incubatoare noi
Ministerul Sănătăţii a cumpărat circa 350 de incubatoare noi şi mai multe ambulanţe de tip ATI pentru transportul nou-născuţilor către maternităţi de grad superior, a anunţat ministrul......
CNPP: Numărul beneficiarilor de indemnizaţie socială pentru pensionari a scăzut, în octombrie, cu 2.322 persoane
CNPP: Numărul beneficiarilor de indemnizaţie socială pentru pensionari a scăzut, în octombrie, cu 2.322 persoane
Numărul total al beneficiarilor de indemnizaţie socială pentru pensionari a fost, în octombrie 2024, de 925.865 persoane, ...
Nicolae Ciucă: Doar PNL poate sparge planul toxic dintre PSD şi AUR
Nicolae Ciucă: Doar PNL poate sparge planul toxic dintre PSD şi AUR
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, candidat la Preşedinţia României, consideră că doar partidul pe care îl conduce ...
ONRC: Numărul firmelor dizolvate, în creştere cu aproape 7% în primele nouă luni din 2024
ONRC: Numărul firmelor dizolvate, în creştere cu aproape 7% în primele nouă luni din 2024
Numărul firmelor dizolvate a crescut cu 6,92%, în primele nouă luni din 2024, până la 30.094, faţă de 28.146 în perioada ...