Unele fonduri au fost deja incluse în bugetul federal pe 2016, dar Guvernul încă trebuie să găsească finanţare suplimentare pentru a acoperi întreaga sumă, a explicat oficialul rus.
Acesta a adăugat că aproximativ 185 miliarde de ruble vor fi alocate din fondul bugetar destinat măsurilor anti-criză şi mai există bani necheltuiţi din bugetul pe 2015.
Premierul Dmitry Medvedev a reafirmat joi că anul acesta trebuie îndeplinite toate obligaţiile din domeniul asigurărilor sociale – pensii, asigurări de sănătate, plăţi acordate persoanelor cu dizabilităţi şi alte astfel de plăţi – dar va trebui să existe un control mai strâns al cheltuielilor publice.
Economia rusească a înregistrat anul trecut cel mai semnificativ declin de după 2009, în condiţiile în care preţul petrolului (unul din principalele produse de export ale Rusiei) s-a prăbuşit, iar sancţiunile impuse din cauza conflictului din Ucraina au limitat accesul la finanţarea internaţională.
Serviciul Federal de Statistică (Rosstat) a anunţat recent că Produsul Intern Brut s-a contractat cu 3,7% în 2015, după un avans de 0,6% în 2014.
Preţul barilului de petrol a scăzut cu peste 70% în ultimele 18 luni, iar acest lucru reprezintă o problemă pentru Rusia, ţară care realizează jumătate din venituri din exporturile de petrol şi gaze naturale. Scăderea pieţei petroliere a dus şi la deprecierea rublei care, săptămâna trecută, a atins un minim istoric în raport cu dolarul.